dimarts, 31 de maig del 2016

Lyon en bicicleta

Lyon en bici

Lyon és la ciutat més gran de França després de París i Marsella. S'estén al llarg de dos rius, el Saone i el Roine i tot i que compta amb una xarxa de metro, tramvia i bus amb la qual moure's ràpidament d'una punta a l'altra us recomano moltíssim Vélo'v, la seva xarxa de bicicletes públiques (des del 2005) que ha anat creixent mica en mica a causa del seu èxit. És com un Bicing però quasi m'atreviria a dir que en alguns aspectes és millor.  

L'avantatge més gran d'aquest sistema és que és molt i molt fàcil d'utilitzar i el model de bici és força còmode, semblant a una bici de passeig. A més compta amb un xarxa de 348 estacions i unes 4.000 bicicletes a tota la ciutat, de seguida observareu que hi ha bicicletes o vélos per tot arreu! Es nota que la ciutat ha fet una gran aposta per aquest transport i ha anat ampliant el número de carrils bici a més de la flota. L'inconvenient més gran que pot tenir és que a la Fourvière, la part més elevada de la ciutat, probablement trobareu menys bicicletes, ja que pujar és un esforç i no hi ha un trasllat de bicicletes cap amunt més que els mateixos usuaris.

Si utilitzeu aquest sistema no cal que us cenyiu al horaris del transport públic, es pot agafar una bicicleta durant les 24 hores del dia i us ho podeu combinar amb el metro o el bus.
Estació de vélo al Musée des Confluences, vora el riu

Circular per Lyon en bicicleta:
La ciutat té molts carrils bici, podríem de dir que de diverses categories, des dels més agradables i fins als més perillosos. Els més agradables són aquells que estan separats dels cotxes i dels peatons, amb una amplada considerable. Només per fer aquests recorreguts ja val la pena llogar les bicicletes, en podem trobar a les vores dels dos rius (vies verdes) o bé al parc de la Tête d'Or. 

Després tindríem el clàssic carril bici, que va al costat dels cotxes però està separat per una línia. També hi ha carrils bici que van paral·lels als tramvies i d'altres que es comparteixen amb el carril bus, s'ha d'anar vigilant la circulació perquè no et sorprenguin. 


Però els més perillosos són aquells que no tenen cap línia de separació i a terra tenen la icona de la bici, d'aquests els pitjors són els que van en direcció contrària a la dels cotxes, n'hi ha encara que sembli estrany, solen ser d'un sol carril i alguns són una mica estrets, són els que caldria evitar. 

Malgrat aquests últims, que no són molts, podríem dir que hi ha una xarxa de carrils bici molt àmplia i força ben pensada que et permet arribar a molts llocs d'una manera ràpida. 

Una altra de les coses per tenir en compte és el temps, si plou pot ser força incòmode anar en bici, però també és cert que el paviment és prou porós o rugós com per poder desplaçar-se amb bicicleta sense relliscar, cosa que a Barcelona és més difícil.

Aquí podeu consultar el mapa amb les estacions i els carrils bici de Lió.

Com es lloga una bicicleta?
Només cal acostar-se a al panell d'una estació de bicicletes (està en diversos idiomes, en castellà també) i posar la targeta de crèdit (accepten Visa, Mastercard, Amex, Blue Visa). Podrem triar si volem una bicicleta durant 1 dia o una setmana, és la modalitat anomenada Vélo'v Express. La màquina ens dispensarà una targeta amb un codi i haurem de posar un PIN que utilitzarem per agafar la bici en cada trajecte. Ja estarem donats d'alta del servei. Cada vegada que vulguem agafar una bicicleta només haurem d'introduir el codi de la tarjeta i el número secret.

Si sou molt previsors o ho preferiu també hi ha l'opció de treure el tiquet a distància (abans de viatjar), el sol·licites on line i t'envien un pdf amb el codi, així quan arribes a la ciutat ja pots activar-lo i utilitzar la bicicleta. Jo recomano la primera opció, és realment fàcil.

EL model de bicicleta és molt còmode
Per retornar la bicicleta només s'ha de col·locar al punt d'anclatge i esperar que s'encengui la llumeta verda.
Un dels problemes amb què ens podem trobar és que no hi hagi llocs disponibles per aparcar, si és així es pot passar la targeta pel lector i et donen 15 minuts més. També és cert que això va a hores i que pot passar més al centre, però hi ha molt moviment i moltes estacions properes.

Quant val llogar una bici?
Un dia costa 1'5€ i una setmana (set dies consecutius) 5€. Molt barat... En cada cas els primers 30 minuts de cada trajecte són gratuïts i en podeu fer tants com vulgueu. Si us passeu del temps, la primera mitja hora extra costa 1€ i la segona mitja hora extra val 2€, us ho carregaran al compte de la targeta.

Si teniu la Lyon City Card (un pack turístic per visitar diversos museus) podeu gaudir de 3 dies de vélo a 3€ amb 60 minuts per tracjecte gratuïts. Si us passeu d'aquest temps també haureu de pagar 1€ per la primera mitja hora i 2€ per a la segona.

Cal saber que per llogar una bicicleta s'ha de ser major de 14 anys i  que quan la llogueu per un període curt (3 dies  7 dies) us carregaran 150€ de dipòsit que en finalitzar se us retornaran automàticament si no hi ha hagut cap incident amb les bicicletes.

I si tinc un problema amb la bici?
A més a més del web hi ha un telèfon d'atenció que funciona de dilluns a dissabte de 8h a 20,30h i diumenges de 10h a 19h, és el 01 30 79 33 40. Recordeu que si teniu un problema tècnic val més tenir a mà la targeta i identificar el número de l'estació.

Com veieu, teniu molts quilòmetres per recórrer Lyon sobre dues rodes, la millor manera de conèixer la ciutat. I tu, ja ho has provat?



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada