dimecres, 31 de maig del 2017

L'estany de Montcortès i la seva llegenda

Estany de Montcortès


Des de Senterada tenim l'opció de fer una ruta circular a peu que ens descobrirà un paratge preciós, el cinquè llac o estany de Montcortès, un indret de llegenda.

Senterada, municipi que es troba a la porta de la Vall Fosca, al Pallars Jussà, és un poblet amb encant que ens ofereix diverses rutes per fer senderisme. Una bona opció és fer la de l'Estany de Montcortès, un itinerari circular de 15,5 km. amb 650 m. de desnivell. La majoria del recorregut coincideix amb una de les etapes del Cinquè Llac, una travessa circular de 5 etapes ideal per descobrir el Pirineu de Lleida tranquil·lament.

Ruta a peu des de Sentarada a l'estany de Montcortès

La ruta s'inicia a Casa Leonardo, lloc altament recomanable on ens vam allotjar una nit (ja n'explicarem el perquè un altre dia) i des d'aquí seguim fins al final del poble, creuem el riu, passem per davant del càmping i pugem direcció Puigcerver. La ruta està ben senyalitzada, sobretot al principi, el camí es comença a enfilar per una zona rocosa i després continua pel mig del bosc.

Seguim les marques grogues en direcció a Mentui, tot i que si ens endinsem pel bosc també hi ha una pista que ens portarà fins a la carretera. No arribarem al nucli de Mentui, sinó que el deixarem darrere nostre i seguirem per la carretera asfaltada. Aquí veurem prats amb el bestiar que hi pastura, unes bones vistes, tot i que ja som a tocar del llac, no es veu per enlloc. Arribarem a un trencall que porta a Cabestany i en lloc d'agafar la pista asfaltada agafem el camí senyalitzat que ja ens indica Estany de Montcortès, baixem entre herbassar i de seguida apareix el llac davant nostre. Ja som al Pallars Sobirà i a una alçada de 1.065 metres sobre el nivell del mar.

Aviat ens adonarem que el silenci es converteix en so de les granotes, ocells i altres espècies que es poden veure i sentir al voltant del llac. A dins també hi habiten peixos diversos. Si fa calor ens podem fer un bany des d'unes passarel·les que ens permeten acostar-nos-hi, però aneu amb compte perquè té una profunditat de 30 metres! Aquest és l'únic llac d'origen càrstic que hi ha als Pirineus, juntament amb el de Basturs, al Pallars Jussà.

Per tornar passem per Mentui i descendim pel barranc de Ruixou fins a la Pobleta de Bellveí, i d'allà cap a Senterada. Aquest tram des de Mentui és una mica més complicat, i ja no està amb senyalitzat amb marques grogues sinó amb fites, així que si volem anar sobre segur, millor que tornem pel mateix lloc que hem vingut. 


La llegenda de l'estany de Montcortès

Conta la llegenda que aquestes profundes i misterioses aigües amaguen a sota una antiga ciutat, rica i pròspera, anomenada Pallars... Voleu saber com continua?


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada