dijous, 29 de desembre del 2011

La Befana, tradició italiana del Nadal


Per aquestes dates nadalenques s'acostuma a premiar els nens i nenes que han fet bondat durant l'any amb regals o dolços. A cada país aquest fet es produeix de diferents maneres, i com bé sabem els catalans, que fem cagar el tió, a cada indret es conserven diferents tradicions i ben originals a banda de l'universalment conegut Pare Noel.

Avui parlarem de l'antiga tradició italiana i la bruixa Befana. Més que una bruixa es tracta d'una velleta anomenada Befana. La llegenda diu que mentre els Reis Mags feien via per arribar a Betlem amb els presents per al nen Jesús, es van perdre i van preguntar a una velleta que hi havia per allà, aquesta els va dir que no sabia el camí però els va convidar a passar la nit a casa seva. L'endemà els Reis, molt agraïts, li van demanar que els acompanyés en el camí, però la velleta els va contestar que estava molt enfeinada.

"Befanes" en una paradeta de la Piazza Navona
Al cap d'una estona la velleta es va penedir de dir-los que no, però ja era massa tard i els Reis eren lluny per trobar-los. Així, des d'aquest moment, cada 6 de gener la Befana (Epifania) reparteix dolços als nens que troba, amb l'esperança que algun d'ells sigui el nen Jesús.

Per tant, a Itàlia la nit del 5 al 6 de gener tots els nens i nenes que han fet bondat durant l'any tindran el seu mitjó ple de llaminadures que els haurà deixat la Befana, una bruixa bona, i si no s'han portat del tot bé potser es trobaran una mica de carbó.

Si viatgeu a alguna població italiana el 6 de gener és habitual trobar-se dones vestides de velleta, i si esteu a Roma podeu visitar el gran mercat que es celebra a la Piazza Navona, és ple de paradetes on sobretot es venen tot tipus de bruixes i de tots colors: n'hi ha que criden, que es belluguen, que van en paracaigudes, de clauer, de pin, això sí, totes amb escombra!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada