dilluns, 3 de febrer del 2014

La moneda de Cuba: CUPs i CUCs

Cadeca o Casa de Cambio de moneda



























Un viatge a Cuba requereix força preparatius, encara que no el tinguem tot planificat dia a dia sí que hem d'informar-nos bé prèviament d'alguns aspectes com: tenir els papers en regla (visat, assegurança...), saber com ens desplaçarem per l'illa, on ens allotjarem o bé com pagarem. Aprofitant que els companys de Fuet-i-Mate han decidit viatjar a Cuba properament, he decidit aprofundir en aquest aspecte.

Acostumats a que habitualment per Europa ens movem amb l'euro, haurem de tornar als vells temps, quan encara no hi havia moneda "única" i havíem de demanar al banc amb antel·lació que ens canviés moneda per viatjar, això també comporta treure la pols al càlcul mental per saber si una cosa és cara o barata.

Quines monedes podem trobar a Cuba? De moment hi ha el que en diuen "moneda nasional" que és el Peso Cubano (CUP) i el Peso Convertible o "chavito" (CUC). El CUC és l'equivalent al dòlar aproximadament mentre que el CUP és una moneda molt devaluada. Darrerament el govern cubà ha manifestat la intenció de deixar una sola moneda en circulació, però de moment el que ens trobarem és això. Per a que us feu a la idea us poso com és el canvi en comparació a l'euro, a data de febrer del 2014:
1€ =  1,357 CUC  = 3 5,97 CUP
1 CUC  = 26,5 CUP  =  0,736 €
1 CUP   =  0,037 CUC  =  0,027 €

El CUP és la moneda amb què el govern paga als treballadors i la que utilitzen els cubans per al dia a dia, per a comprar productes i serveis. El CUC és la moneda per als turistes (la divisa, que també en diuen), però com a turistes també ens convé tenir CUPs. Si bé l'hotel o la casa de renda, o el taxi els pagarem amb CUCs, hi ha petites coses que les podrem pagar amb CUPs, i evidentment, ens sortiran molt més econòmiques. Si per exemple volem anar a l'agropecuario a comprar un mango o una pinya, al cine, a prendre un cafè... ho podem pagar amb CUPs. Certs transports per moure'ns per la ciutat, com ara el bicitaxi, també els podem pagar en CUPs. Com sabem quan hem d'utilitzar una moneda o l'altra? Bàsicament quan fem coses de cubans ho podem pagar amb CUP, quan la cosa és més turística, com les excursions, o els hotels, s'haurà de pagar amb CUCs.

CUP o Peso cubano
A vegades pot passar que et diguin "Són 10". I tu pensaràs... 10 què??? Tens dues opcions... si encara no portes gaires dies allà ho pots preguntar, ells probablement t'hauran vist venir i et diran CUCs (molts més diners, és clar) i si no fas cara de sorpresa els haurà sonat la flauta, perquè tothom intenta aconseguir divisa. Segons quina cosa sigui, per exemple si és un trajecte  de bicitaxi i et diuen 10, el millor és pagar directament 10 CUPs donant per suposat que es refereixen a aquesta moneda. El millor per evitar això, sobretot en trajectes de taxis, és pactar-ho abans de sortir i acordar la moneda amb què pagareu. El fet de parlar castellà serà tot un avantatge, tant per negociar com per intentar fer-nos passar per cubans a l'hora de comprar alguna coseta, evidentment per a un alemany o una noruega que no tingui gran habilitat per als idiomes, tot serà molt més complicat i confús.

Però la cosa no s'acaba aquí, cal estar alerta, perquè si com a turistes que sou heu pagat amb CUCs, però encara no porteu prou temps allà com per conèixer bé la moneda, podria ser que us tornessin el canvi malament, i no perquè no sapigueu comptar. S'ha d'activar tota la maquinària! Pot ser que en lloc de CUCs us tornin CUPs, amb la qual cosa hi sortiríeu perdent. A mi em va passar amb un taxi de cavalls, i quan me'n vaig adonar vaig haver de córrer darrere el senyor i els cavalls, i amb aquella calor insuportable... Se les saben totes!

1 gelat = 1 CUP
1 pizzeta = 10 CUPs
                              1nit 2 pax  = 20 CUC (en casa de renda a La Habana)

Llavors...com podem distingir una moneda de l'altra? A totes dues és evident que hi diu Cuba i provenen del Banc Nacional, i els bitllets dels mateixos valors tenen colors molt similars. Als CUC hi posa a tots els bitllets i monedes "Peso Convertible" (si no posa convertible és que és peso cubà) i en els bitllets podrem veure que com a marca d'aigua a contrallum hi apareix l'efígie de José Martí i la inscripció en una tira de seguretat que hi diu: "Patria o muerte venceremos". En general, als CUPs hi apareixen personatges de la revolució, com Camilo Cienfuegos o el mític bitllet de 3 CUP on apareix el Che Guevara. De fet, hi haurà llocs turístics on us voldran vendre aquest mateix bitllet, però més car és clar. A les monedes dels CUP hi apareix un text que posa: "Patria o muerte" En general als CUC hi apareixen escultures i monuments més turístics.

CUC o peso convertible
I a aquestes alçades, potser us esteu preguntant...i per què hi ha dues monedes? Ganes de complicar-se la vida? Doncs el CUC circula per Cuba des del 1994, abans tot el que ara es fa amb CUCs es feia amb dòlars, però és clar, era la moneda de l'enemic. Així que ho van "resoldre" d'aquesta manera. Dic resoldre entre cometes, perquè el tema de fons no està resolt. A Cuba hi ha dues economies, la dels CUC i la dels CUP, o dit d'una altra manera, la de la gent que treballa amb turistes i la de la gent que no treballa amb turistes.

Així s'explica que un metge altament qualificat cobri una misèria en comparació a un ajudant de porta-maletes que demana propines als turistes i en un dia pot arribar a guanyar 10 vegades més el sou del metge d'un mes. Veurem si el govern de Raúl Castro amb la voluntat d'unificar la moneda posa remei a aquest problema tan estès.

Per aquests motius, si viatgeu a Cuba, intenteu no portar dòlars si veniu d'Estats Units (no circulen des del 2004) perquè no us els acceptaran (en canvi sí que en algun lloc turístic podria ser que us acceptessin euros), a més el canvi dels dòlars està penalitzat en un fort increment de la comissió. I si intenteu pagar amb targeta millor que no sigui amb una American Express, ni cap targeta emesa per un banc nord-americà o afiliat seu. En general, el millor és pagar en efectiu. Per canviar moneda es pot fer el primer cop al mateix aeroport, i després als bancs i a la CADECA o CAsa DE CAmbio, veureu que de Cadecas n'hi ha per tot arreu, però no us fieu mai de ningú que us vulgui canviar diners pel carrer, probablement us voldran estafar. Si us trobéssiu que la Cadeca està tancada, també us canviaran diners en algun hotel.

1 comentari:

  1. Molt ben explicat! De fet una manera ràpida de saber si són "nacionales" o "divisas" és sempre que estigueu per zona turística serà CUC si aneu uns carrers enllà, casi segù seràn CUP. Com diuen molt bé al post, tot el turístic en CUC, per tant aneu a mejar fora dels 3 carrers turístics i eviteu els "paladares" i menjareu per 25nacionales, o sigui 1 CUC.

    ResponElimina