dilluns, 17 de setembre del 2012

"Cabelleireiro Campos", la barberia més antiga



"Cabelleireiro Campos"


Lisboa. Al barri de Chiado, molt a prop de la mítica i fotografiada estàtua de Fernando Pessoa, i del cafè La Brasileira, tocant a la concorreguda i comercial Rua Garrett, hi trobem la barberia més antiga de Portugal i probablement la més antiga d’Europa que, sorprenentment, encara està en funcionament!

Màquina engomadora
Sobre les portes d’entrada, les paraules “Cabelleireriro Campos” (en lloc de cabeleireiro) en portuguès antic, ens porten a l’any 1886, quan el lisboeta José Augusto de Campos va inaugurar la barberia. Ja han passat 126 anys i encara es conserva el mobiliari del segle XIX; les mateixes cadires que el primer dia, estris per tallar cabells i perfilar barbes centenaris, una màquina engomadora, una bona col·lecció d’envasos de locions d’Aqua Velva o Floïd, els antics aplicadors de la il·luminació a gas, raspalls i altres articles propis d’una barberia de dos segles enrere. 

 
A les parets podreu veure les fotografies dels que han estat al capdavant del negoci i alguns anuncis i cartells que mostren la moda d’aquella època quant a barbes, bigotis i talls de cabells per a homes. Tota una experiència que molt amablement us explicarà en persona l’actual cap de l’establiment centenari, Joaquim Morais. 

Ja ho sabeu, si viatgeu a Lisboa podeu aprofitar per fer-vos un tall de cabells o afaitar-vos la barba a Largo do Chiado número 4, hi trobareu una barberia amb aspecte de museu que us transportarà a altres temps.


 




8 comentaris:

  1. M'encanta aquesta barberia ! vaig passar un cop i és una delícia... gràcies per fer-me memòria i una abraçada !!!

    ResponElimina
  2. De res! A mi em va recordar a les llibreries o farmàcies antigues que a vegades hi ha a Barcelona, que encara se'n veu algunes, però de barberies n'hi ha ben poques... Molta gent passa pel davant per anar al Pessoa, però em sembla que a poques guies surt.

    ResponElimina
  3. Tens tota la raó, molt poca gent l'esmenta. Per cert, et semblaria bé que en una propera entrada de la "Guia de Lisboa" (http://ambdestinacioalisboa.blogspot.com.es/) ho comentés i enllacés aquesta entrada...? ja em diràs i moltes gràcies !!! i bons viatges !!!

    ResponElimina
  4. Uauuu, no vaig veure-ho això. A Bcn n'hi ha una encara que no tant autèntica al carrer Montsió però ja posa un cartell que res de fotos :(. Jo vaig fixar-me amb la representació d'Hermes al costat del café Brasileira...tot no es pot veure!

    ResponElimina
  5. Al c/Montsió? Ja m'hi fixaré... A Lisboa, quan jo ho vaig veure em va cridar l'atenció el cartell i ja tenien tancat, però a força d'insistir un miqueta el sr Morais ens va obrir i ens va fer el favor d'explicar-nos una mica tota la història ;)

    ResponElimina
  6. www.thecitytailors.com

    http://www.youtube.com/watch?v=4jdk1gYU-co

    ResponElimina