dijous, 28 d’octubre del 2010

Cuba


Cotxes dels anys ’50 que desprenen una forta olor de gasoil, monuments a Los Cinco Héroes a cada cantonada, bicitaxis, mojitos, carreteres plenes de forats, pizzetes, els mangos i bananes de l’Agropecuario, cocotaxis, estàtues de José Martí i de Camilo Cienfuegos, pluges tropicals, les cadecas, arròs amb frijoles, el Malécón, els viatges en Viazul, CUCs, pesos cubanos, les cuadras, Bucanero, el so del Tres, els gelats de la Coppelia, la insistència dels jineteros...

Tenia certa pressa per fer aquest viatge i és que aquest país no és comparable a cap altre.  Pressa per conèixer l’únic reducte comunista que queda en un món absolutament capitalista. La veritat és que des que he tornat no he parat de sentir notícies de canvis i reformes que Raúl Castro vol aplicar a Cuba.

Després de parlar amb gent que ja hi havia estat, m’havia fet una idea del que hi podia trobar, però a l’hora de la veritat, en el meu recorregut des de Viñales fins a Baracoa m’he adonat que les coses estan canviant molt de pressa. Ha estat, sobretot, a partir de Santiago de Cuba, la zona est del país, on he trobat l’essència cubana que imaginava, on la salsa, el Che, la calor, la gent i el rom conflueixen en un mosaic de colors únic.

9 comentaris:

  1. Jana,
    Si la recomanació ve d’en Dani segur que és bona. Benvinguda!

    ResponElimina
  2. Hola Jana,

    Amb Cuba... hi tinc prou relació d'uns anys cap aquí, i coincideixo que la situació sembla estar canviant molt. En els dos viatges que hi he fet aquest any he tingut l'oportunitat de coneixer "moltes cubas" la més Yuma, la de la santería i la de la família... totes elles molt interessants, però sens dubte la que més m'ha sobtat és la que els cubans retreuen a aquells que hi anem en la recerca d'un símbol, d'un ideal. Trobo que és molt important no oblidar el que suposa Cuba pels cubans (per fantastic i/o per injusta)

    Molta sort amb el Blog, estic d'acord amb que la recomanació d'en Dani és gairebé garantia.

    Moltes gràcies,


    Penélope.


    PD: Per cert, un mig Cubà ha montat un bar de pollastre fregit, arròs, platan... al carrer Poeta Cabanyes de Poble Sec. A més de menjar bó, i barat la conversa, i les fotos del lloc valen la visita.

    ResponElimina
  3. Gràcies Dani i Miquel.
    Penélope,justament m'he decidit a obrir ara el blog perquè en el viatge que he fet aquest estiu he anat escribint les impressions i comparant el que veia amb "l'ideal" i em sembla que d'aquí a molt poc aquest post quedarà caducat perquè tot està canviant a gran velocitat. Ja veuràs que aniré penjant posts de diferents ciutats del recorregut, a veure si coincideixis amb mi en algunes coses... I merci per la recomanació del mig-cubà ;)

    Jana

    ResponElimina
  4. Hola Jana, sóc l'Ares de Fuet-i-mate
    El destí de les pròximes vacances és Cuba, durant dues setmanes, a principis de març.
    Et volia demanar consells, recomanacions, rutes, coses per veure, coses que no, cases on vas parar, els famosos CUCs, etc. És a dir, qualsevol cosa que em pugui servir per preaprar la ruta de 2 setmanes.
    Si vols, escriu-me al mail.
    Gracies
    Ares

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Ares! Quina enveja ara dues setmanes per Cuba... :) No he trobat el teu mail, però vaja, et contesto aquí mateix. No sé si ja teniu els bitllets d'avió, no sé si hi vas tu sola o sou més... Però el 1r de tot, tema bitllet, com que des de Barcelona s'ha de fer escala, nosaltres vam escollir fer-la a París, de manera que de tornada vam tenir unes hores per rematar el viatge passant el dia a París, molt cansats, això sí, però va valdre la pena, per tant vam anar amb Air France, on ens van tractar perfectament. El nostre viatge va consistir a travessar l'illa d'una punta a l'altra, des de La Habana fins a Baracoa i Santiago de Cuba, des de Santiago vam agafar un avió que ens tornava a La Habana. Ens vam moure en Viazul que és el transport públic d'allà per als turistes i la veritat és que a la zona de La Habana funciona força bé però a mesura que te'n vas cap a l'est has de tenir mooooolta paciència, qui sap si al març potser no funcionarà igual que al juliol, però pot passar que els plans se us en vagin en orris, és per això que no pots tenir el viatge molt planificat, la qüestió és prendre-s'ho amb filosofia, i si un dia no puc arribar a X lloc, doncs ja hi arribarem demà... L'altra opció és llogar un cotxe, però hauríeu de mirar que us sortís a compte, i tenir present que les carreteres no estan d'allò més bé: plenes de forats, bestiar, bicicletes, i mal senyalitzades. Pel tema de l'allotjament, només vam reservar la primera nit una casa de renda, que va ser a La Habana, després vam anar improvisant, seria difícil que us quedéssiu sense casa, perquè sempre et recol·loquen en un lloc o altre. També pots reservar per telèfon, però tingues clara una cosa: que reservis a tal lloc no vol dir que dormis en aquest lloc. Això ja és mentalitat cubana, però vol dir que per molt que tu hagis reservat en una casa, si arriba algú abans que tu, s'hi quedarà, perquè així ho tenen assegurat. Ells mateixos et portaran a un altre lloc, el que has de vigilar és que no et vulguin fer pagar un altre preu.
      Tema moneda hi ha el peso cubano i els CUCs, els CUCs és la moneda del turista i va com el dòlar més o menys, el peso cubano o moneda "nasional" com li diuen és la que ells utilitzen per tot i la diferència és abismal, convé tenir-ne per si voleu comprar alguna fruita, pagar un bicitaxi... Però cal estar alerta quan pagues amb CUCs que no et tornin el canvi en pesos cubans, perquè llavors te l'estarien fotent, perquè el valor és molt inferior.
      Llocs per veure...difícil de dir, hi ha platges espectaculars (no seria el cas de Varadero, pel meu gust) però las Playas del Este que estan al costat de L'Havana estan súper bé, la part de muntanya també és molt maca, imprescindibles: Viñales, Parque Alejandro Humboldt, Sierra Maestra i Baracoa. Un poble molt maco encara que un pèl turístic és Trinidad, Santa Clara també val la pena.
      Això sí, la Cuba més autèntica està allunyant-se de La Habana, cap a la zona de Santiago.
      Una cosa important: tenir el visat, s'ha d'anar a l'ambaixada cubana i te'l fan.
      Hi hauria moltes coses més a dir, però a mida que aneu concretant si de cas ja em preguntaràs més coses, per aquí o per mail si vols. Bon viatge!

      Elimina
  5. Moltes gracies Jana,
    lo del bitllet ja el tenim, de fet viatgem desde Buenos Aires.
    La intenció és, com comentes, portar una idea del que volem fer però sense tenir la ruta fixada, ni res reservat, sobretot pel tema transport i per si una vegada arribes a un lloc té més per visitar del que esperaves.
    Jajaja lo de les reserves als llocs, tothom diu el mateix, arribes a una casa i t'envien a la casa de la cosina jajaja. Així que seguirem el teu consell i anirem improvitzant sobre la marxa, sempre torbarem un lloc o altre. A més a més, només som 2, així és més fàcil organitzar-se
    Bona nota de lo del canvi! Estarem alerta.
    Afegeix a coses importants, a més del visat, l'assegurança de viatge. Imprescindible desde fa un any per entar-hi!
    Moltes gracies per tota la info, segurament t'anirè tornant a preguntar coses jajaja.
    Fuet-i-Mate
    Moltes gracies
    Ares

    ResponElimina
    Respostes
    1. Perfecte Ares, en breu publicaré alguna cosa més sobre Cuba, i tu pregunta el que vulguis ;)

      Elimina
    2. Ja hem tornat de l'apassionant Cuba! És un viatge per fer amb la ment totalment oberta i aprendre una altra manera de viure.
      A poc a poc anem pujant entrades per si voleu veure la nostra experiència a
      Cuba, així com Fotos

      Elimina