dijous, 10 de desembre del 2015

San Juan de Gaztelugatxe

San Juan de Gaztelugatxe
Pont que ens porta a l'ermita de San Juan de Gaztelugatxe

Una vista imprescindible al País Basc és arribar a l'ermita de San Juan de Gaztelugatxe, un indret entre Bakio i Bermeo que se'ns presenta com un paisatge de pel·lícula.

Per arribar a l'ermita de San Juan s'ha de baixar el camí fins que es veu aquest pont espectacular de dos arcs que uneix l'illot amb la costa. Quan el travessem, a la nostra dreta, si la marea és baixa, podrem observar el flysch que caracteritza la costa cantàbrica. Només caldrà pujar els 241 graons que falten per arribar a l'ermita. Al llarg de l'ascenció anirem passant per les creus del viacrucis.

Un cop a l'illot hi trobarem un refugi i l'ermita de San Juan de Gaztelugatxe, del segle X, amb una campana que es pot tocar tres vegades per demanar un desig, diuen que abans ho feien per allunyar els mals esperits o per demanar fertilitat. A dins és ple d'exvots de mariners que s'han salvat d'un naufragi o d'oficis relacionats amb el mar i la navegació.

Aquesta ermita, dedicada a la Degollació de Sant Joan Baptista, va ser donada l'any 1053 al monestir de San Juan de la Peña a Jaca (Osca) per Íñigo López, senyor de Biscaia. Al llarg de la història ha patit diversos atacs, com el del 1593, en que els corsaris la van saquejar.

El 10 de novembre de l'any 1978 l'ermita va patir un greu incendi i va haver de ser reconstruïda i reinaugurada el 1980. Ja al segle XXI, el 2014 la petita ermita va ser víctima de les inclemències del temps quan l'impacte dels llamps d'una tempesta van deixar la instal·lació elèctrica inservible.

Entre les nombroses tradicions que se li atribueixen diuen que les barques de pesca de Bermeo fan diversos girs a babor i estribor perquè el sant els hi doni sort en les seva sortida. També conten que Sant Joan Baptista va tocar terra aquí deixant marcada la seva petjada, l'has trobat? Trepitjar-la porta bons auguris.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada