divendres, 11 d’abril del 2014

Memento Park, les estàtues comunistes de Budapest


A pocs quilòmetres de Budapest podem visitar Memento Park, un lloc molt curiós on hi trobarem 42 estàtues de l'època comunista del país, entre 1949 i 1989. El règim comunista havia col·locat nombrosos monuments enormes dels seus líders per tota la ciutat, de Lenin, Stalin, Marx, Béla Kun, etc. que amb la caiguda de la Unió Soviètica van ser retirats, però no destruïts.

Trabant 601
 Des de l'any 1993 estan exposats en aquesta mena de museu a l'aire lliure, dissenyat per Ákos Eleőd. Per arribar-hi nosaltres vam agafar un tramvia i un autobús, però va valer la pena, tot i acabar amb els peus xops de caminar amb dos pams de neu, veure tot allò i junt... és força impressionant! Cal dir que queda una mica allà al no-res, perquè no està a cap poble, però un cop baixes del bus ja et trobes una entrada de maó vist, gran però senzilla, austera, amb un Lenin descomunal a un costat i un Karl Marx i Friedrich Engels (d'estil tipus cubista) a l'altre. A l'entrada un Trabant blau, el típic cotxe del comunisme, ens recordarà que hem tirat tres dècades enrere.

Un cop a dins podeu anar fixant-vos en els detalls, veureu que hi ha estàtues de marbre, de pedra, de bronze, gairebé totes d'unes proporcions descomunals (excepte alguns busts i relleus) i s'emmarquen dins de l'estil artístic anomenat realisme socialista. Al costat, totes tenen una placa on hi diu el personatge, l'any, l'artista, i el lloc on estaven col·locades originalment. 

Homenatge al moviment obrer
Una de les que més crida l'atenció és el conjunt on apareix Béla Kun, el líder de la revolució comunista hongaresa del 1919, envoltat amb el poble en armes i fanal inclòs. Les úniques estàtues no figuratives són: la de les mans, que representa el moviment obrer; i al parking, les botes d'Stalin en un pedestal, l'única part que va quedar de l'escultura en bronze de 8 metres que tenia al parc de Városliget de Budapest. Aquesta gran estàtua va ser enderrocada el 23 d'octubre de 1956, quan el poble hongarès va manifestar la seva solidaritat amb els polonesos que començaven una reforma que allunyava el país de l'hegemonia soviètica. 

També trobareu un homenatge als soldats de l'exèrcit roig, un monument de la República dels Consells (inspirat en un cartell revolucionari del 1919), als màrtirs, a l'amistat hongaresa-soviètica, i fins i tot a les tropes hongareses de les Brigades Internacionals que van lluitar contra el feixisme a Espanya. N'hi ha per entretenir-s'hi ben bé una hora mirant i fent fotos.

Monument de la República dels Consells
I si encara en voleu saber més, a fora hi ha uns barracons-museu on hi ha una exposició amb cartells presidida per una reproducció de les botes d'Stalin i una espècie de cinema. Aquesta part potser és més desconeguda i potser jo tampoc us en parlaria si no fos perquè després d'una hora entre neu ja no sentia ni mans ni peus i la millor opció era entrar allà dins i seure a mirar una pel·lícula en versió original subtitulada en anglès i en blanc i negre. No sona molt atractiu, oi? però no era una pel·lícula qualsevol sinó una mena de manual produït per la policia hongaresa en època comunista que pretenia ensenyar tècniques d'espionatge, el que es pot veure és un muntatge del 2004 del director Papp Gábor Zsigmond amb fragments d'entre 10 i 15 minuts rodats entre 1958 i 1988, també l'he trobat online aquí. Ja ho veureu, és força curiós i l'estètica és més o menys la que es porta ara! El que més ha canviat és la tecnologia, aquests telèfons de metro i mig amb parabòlica ja no es porten.

Doncs bé, ja ho veieu, una manera pedagògica i crítica de veure el passat recent... 

Més informació sobre Memento Park i preus a la seva web.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada