dimarts, 4 de desembre del 2012

Parc Natural d'Urkiola i Via Crucis (I)



El Parc Natural d'Urkiola és probablement un dels llocs més representatius de les muntanyes basques i que es conserva com un entorn natural ideal per estar en contacte amb el verd del País Basc encara que està força humanitzat. S'hi poden fer diverses activitats com escalada, alpinisme, excursions a peu i en bicicleta, o simplement passar l'estona fent un picnic envoltat de la gran riquesa paisatgística i cultural, i de la flora i la fauna que es troben en aquest indret.
 
Per arribar al Parc és fàcil per la carretera BI-623 entre Durango i Vitòria, un port de revolts molt tancats que ascendeix fins als 712 metres d'altitud. Per a informar-vos de les rutes proposades el millor és anar al Centre d'Interpretació Toki Alai. El Parc comprèn la serra d'Aramotz, les muntanyes del Duranguesado i la serra d'Arangio i ocupa 5.768 Ha.
 
En aquest espai natural hi trobem un seguit d'edificicacions que se situen al voltant del majestuós i inacabat Santuario de los Antonios de Urkiola: la casa rectoral o abadetxea, l'antic hospital i l'hospederia, un cementiri, l'ermita de Santa Apolonia, l'ermita de Sant Crist, diverses fonts i fins i tot una gran nevera del segle XVII. De tot això n'anirem parlant en properes entrades.
 

El passat d'Urkiola és llunyà, medieval, encara que no en quedi cap testimoni físic ni documental, per tant el millor és anar explorant totes aquestes construccions que en queden i descobrir com era el passat d'aquestes muntanyes humides que també amaguen mites i creences de temps immemorials. 

El primer que podem fer és deixar-nos guiar pel camí del Via Crucis, un passeig entre alzines, roures, bedolls i faigs que es va construir l'any 1943 per encàrrec pòstum d'un fidel. Es tracta d'un via crucis doble, per tant el camí d'anada és diferent del de tornada, que ens porta a un calvari situat al balcó natural que s'obre entre el congost d'Atxarte i el Duranguesado.

Així, tot seguint les creus arribarem fins al mirador, amb tres grans creus amb pedestal. Des d'aquí, amb l'ajuda de la taula podrem distingir l'Anboto, el cim més alt amb 1.331 metres, l'Alluitz (1.043 m.), l'Askitxi (791 m.), l'Unzillatx (934 m.) o l'Urkiolagirre (1.011 m.). Tot un plaer per a la vista.








Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada