dimarts, 8 de març del 2011

El senyor Subirachs a la Plaza del Carmen de Camagüey

Senyor Subirachs i Senyor Subirachs





























A mig camí entre la pintoresca Trinidad i l’autèntica Santiago de Cuba és molt recomanable fer una paradeta a Camagüey. Una de les seves places més ben conservades, amb cases colonials de colors i terra empedrat, és la Plaza del Carmen, amb l’església rogenca al fons. Però el més característic són les seves escultures costumistes, fetes per l’artista camagüeyana Martha Jiménez Pérez. 

A mesura que ens acostem a la plaça topem amb un venedor d’aigua, podem seure a tafanejar una estona amb “Las Chismosas”, veure una parella d’enamorats o bé podem preguntar-li al senyor Subirachs què diu la premsa local. Les "chismosas", probablement no ens respondran, el venedor tampoc, en canvi el senyor Subirachs sí, i concretament ens respondrà que gairebé no sap llegir.


Si passeu per aquesta plaça una tarda qualsevol, és molt possible que us trobeu el senyor Subirachs assegut al costat de la seva pròpia estàtua amb la mateixa roba i en la mateixa posició, preparat perquè li feu una foto i per xerrar una estona. Ell mateix explica que totes les estàtues de la plaça són de gent de Camagüey, dues de les tafaneres ja són mortes i ell cada dia es posa allà, orgullós de la seva estàtua, esperant que passi algun turista. Ben pensat, per què no retre homentage també a les persones vives?

                                                       Quina constància aquell home! venir cada dia a fer-se companyia a ell mateix... realment gairebé s’ho prenia com una feina, així que estava decidit, aquest sí que s’havia guanyat una propina! I si li pregunteu pel seu cognom, també us explicarà que els seus avantpassats eren catalans que es van instal·lar a Cuba.

Plaza del Carmen

3 comentaris:

  1. Qué chulo! Cuba es uno de los sitios a los que tengo que ir!

    Se les ve muy animadas a las Chismosas, oye! a saber de qué hablarán... XD

    ResponElimina
  2. Tienes que ir yaaa! Esto está cambiando a marchas forzadas... Por cierto, las oí y hablaban del chándal de Fidel ;)

    ResponElimina
  3. jajajaja, no me extraña... es que da de qué hablar el jodío :)

    ResponElimina