diumenge, 29 de gener del 2012

Tuttomondo, l'obra de Keith Haring a Pisa


Més enllà de la famosa Torre de Pisa, aquesta fantàstica ciutat té molt per veure. Un altre punt d’atracció turística el trobem al costat de la Plaça Vittorio Emanuele II, a la part del darrere de la parròquia de Sant Antoni Abat. “Tuttomondo” (1989) és el títol del mural de 180 m2 que va pintar l’artista i activista social novaiorquès Keith Haring. Va ser la seva última obra pública abans de morir amb només 31 anys de la SIDA. Haring va començar pintant al metro de Nova York, i els seus grafits van començar a ser coneguts arreu del món, en podem trobar també a Berlín, Sydney o Río de Janeiro, fins i tot va viatjar a Barcelona el mateix 1989 per fer en grafit en una plaça del Raval que ja no existeix.

L’obra de Pisa no està ubicada en un lloc gaire transitat però és molt a prop de l'estació de tren i de la Via Corso Italia, una de les vies comercials que ens porta fins al pont que creua el riu i al centre neuràlgic. Val la pena treure-hi el cap i veure aquest esclat de color a mode de grafit; tot un contrast amb les obres renaixentistes inspirades en la cultura clàssica que caracteritzen la Itàlia més esplendorosa. 

A “Tuttomondo” l’artista va voler expressar l’harmonia i la pau al món a través de les 30 figures dinàmiques que composen el mural. A dalt de tot un home amb un dofí expressen la unió entre els homes i la natura, una altra figura amb cap de televisió ens podria explicar el protagonisme que aquest mitjà ha agafat en la nostra societat, també hi trobem un home-tisores tallant una serp, una espècie de Batman (home rat-penat), la maternitat, etc. Una particular manera de veure el món que quedarà allà plasmada, ja que va ser una de les poques obres de Haring que es van fer amb caràcter permanent.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada