divendres, 24 de maig del 2013

Pastéis de Belém, el secret més ben guardat de Lisboa

Casa Pastéis de Belém
Les postres més dolces de Lisboa, i probablement les més famoses, són els pastissets de Betlem. Una cita ineludible és tastar-les a l'únic lloc on les fan amb la recepta tradicional. Per això haurem d'anar fins al barri de Belém, des del centre s'hi pot arribar amb el tramvia número 15, però també en autobús o en vaixell, tal com ho feien antigament. Un cop allà primer podem visitar la famosa Torre de Belém, el Monument als Descobriments, el Monestir dels Jerónimos i el Museu d'Arqueologia, que queden a  prop de l'antiga confiteria on ara es poden desgustar els originals pastissets.

Pastéis de Belém i croqueta de bacallà
Però de què estan fets els pastissets de Betlem? Doncs sabem que porten una crema feta a base d'ous, llet i sucre (també els anomenen pastissets de nata) i aquesta es posa en una cassoleta de pasta de full, però la veritat és que la recepta és secreta i s'elabora a porta tancada al "taller secret" o "oficina do segredo", només 3 cuiners en saben els ingredients i les mesures exactes, i això és el que els fa especials, perquè el millor és tastar-los allà, recent fets. No valen imitacions ni emportar-se'ls per l'endemà, perquè no tenen el mateix gust.

La història d'aquesta recepta es remunta a principis del segle XIX; com a conseqüència de la Revolució Liberal l'any 1834 es tanquen les esglésies i convents de Portugal, entre ells també el Monestir dels Jerónimos, n'expulsen la comunitat religiosa i els treballadors. En un intent per buscar-se la vida, un dels treballadors posa a la venda l'anomenada "receta dos pastéis de Belém". L'empresari Domingos Rafael Alves compra la recepta i obre aquest negoci el 1837 al costat d'on hi havia l'antiga refineria de sucre. Des de llavors encara fabriquen aquests pastissets.

Detall a un dels passadissos de l'interior
També se'n venen a molts forns i pastisseries de tot Lisboa, però curiosament no només es poden trobar a Lisboa sinó que també en alguns països d'Àsia on són ben coneguts. Tot plegat perquè la ciutat de Macao (Xina) va ser una colònia portuguesa, els pastissets es van fer molt populars allà i sembla que fins i tot el Mc Donald's els va incloure dins de la seva oferta de postres. Però recordeu-ho, només allà, a la Casa Pastéis de Belém, podreu tastar els autèntics, acabats de fer i amb una mica de canyella i sucre en pols. Deliciosos (i això que jo sóc més de salat que de dolç).

 

CASA PASTÉIS DE BELÉM
Rua Belém 84-92  1300-085 Lisboa, Portugal       +351 213 637 423

3 comentaris:

  1. Tens tota la raó, deuen ser les postres més famoses i a més són boníssimes. Un post molt interessant. Ara mateix hi tornaríem per fer un bon berenar!!!
    Gràcies per compartir aquesta entrada.
    Salut i bons viatges!!

    Manel i Cristina

    ResponElimina
  2. Lo primero, he "caido" por aquí gracias al blog de Conxita, Barcelona en horas de oficina y he de decir que ¡¡Me ha encantado el nombre de tu blog!!
    Lo segundo... primer post que leo y hablas de unos de mis dulces favoritos... Ya sólo con eso me has conquistado
    ¿SUpongo que habrás probado los que hacen en el Barrio de Gracia, no? Ummmmmm, es como viajar allí

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies! M'alegro que t'agradi! Suposo que et refereixes als pastissets que fan a la casa portuguesa. No els he tastat encara, però qualsevol dia...nyam! :P

      Elimina