La long room alberga uns 200.000 llibres antics |
Un dels llocs de visita obligada a Dublín és la Biblioteca del Trinity College, coneguda mundialment per ser la Biblioteca de Hogwarts en algunes pel·lícules de Harry Potter.
Aquesta és la biblioteca més gran d'Irlanda amb gairebé tres milions de llibres repartits en diversos edificis, quatre dels quals es troben al Trinity College, on hi trobem l'edifici més antic. El Trinity College, fundat el 1592 per la reina Isabel I també és la universitat més antiga d'Irlanda i està ubicat al centre de la ciutat.
Llibres a la long room |
La Biblioteca Antiga (l'original) és la que va aixecar Thomas Burgh al segle XVIII i la que es pot visitar pagant una entrada general d'11€. Per accedir-hi vam haver de fer una estona de cua que ens va servir per palpar l'ambient universitari que hi havia al nostre voltant.
Llibre de Kells
Un cop dins, primer es visita una exposició permanent (les fotografies estan prohibides), l'afluència de gent va fer que l'exposició no la poguéssim visitar gaire bé. La joia de la corona és el Llibre de Kells, que conté un text manuscrit en llatí per monjos cèltics de la població irlandesa de Kells amb els quatre evangelis del Nou Testament. La minuciosa ornamentació pigmentada i la seva antiguitat (data de l'any 806) fan que estigui considerat com un dels vestigis d'art religiós medieval més importants. També es pot contemplar un dels dotze exemplars que queden de la Proclamació de la República d'Irlanda de 1916.
Long room
Finalment s'arriba al lloc més esperat, la Long room o sala llarga, que compta amb uns 200.000 exemplars, els més antics de la Biblioteca. La famosa sala fa 65 metres de llarg i està farcida de llibres des del terra fins a les voltes del sostre. Però inicialment la sala no tenia voltes, sinó un sostre pla que es va modificar l'any 1860 per construir-hi les voltes actuals que permetien afegir les prestatgeries de més amunt. Aquests problemes d'espai ven venir després que la Biblioteca obtingués el dret legal de tenir una còpia gratuïta de tots els llibres publicats a Irlanda i Gran Bretanya.
La sala està custodida per busts de marbre |
Els llibres i les prestatgeries de fusta fan d'aquest espai un lloc comfortable i acollidor, amarat d'història, que et deixa amb les ganes de tocar i d'enfilar-te per l'escala a agafar un llibre com aquells que surten a les pel·lícules.
A banda i banda de la Long room hi veiem els bustos de marbre blanc custodiant els milers de llibres, molts pertanyen a personalitats destacades del món de les humanitats, i que van recolzar la universitat. Primerament aquesta col·lecció de busts de marbre la formaven 14 peces del famós escultor Pieter Scheemakers que va adquirir la universitat. Un dels més destacats és el de Jonathan Swift, creat per Louis François Roubiliac.
Símbol d'Irlanda |
L'arpa més antiga
Un altre element al qual convé parar atenció a la mateixa sala és l'arpa més antiga d'Irlanda que es conserva o arpa de Brian Boru (finals s. XIV). Aquest instrument està fet amb fusta de roure i salze i amb 29 cordes de bronze, va ser fabricada artesanalment a Limerick. Aquesta arpa és la que serveix de model per a representar el símbol nacional d'Irlanda oficialment des del 1922, encara que la Guiness ja l'havia agafat com a icona de la marca molt abans.
Un altre lloc on podeu contemplar aquest símbol és en algunes monedes d'1 euro d'Irlanda, l'arpa que apareix en una cara està inspirada en la del Trinity College.
Trinity College, la universitat més antiga d'Irlanda |
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada