dimecres, 12 de juliol del 2017

Propaganda cubana



Una de les coses que més impacten quan arribes a Cuba és la propaganda que trobes a tots els edificis, carreteres, comerços, les parets del xiringuito més inhòspit o a qualsevol racó de poble o ciutat menys concorreguda. 


Gairebé sempre la mateixa tipografia, els mateixos colors i lemes i cares del Che que van apareixent a qualsevol lloc.

Els canvis que ha patit l'illa des que Fidel Castro s'ha mort i la proximitat de relacions amb els Estats Units estan transformant el país a marxes forçades, on poc a poc, tot va essent cada vegada més occidentalitzat i menys peculiar.

Avui he rescatat algunes imatges de Cuba del 2010 que ens ensenyen aquests missatges que els herois de la Revolució van deixar a les parets i que tenen tant admiradors com detractors d'un règim que ha entrat en decadència. Fa 7 anys no vèiem cap anunci de Coca-cola, ni de Vodafone, potser ara sí...

Sobre el bloqueig d'Estats Units:



El lema per excel·lència a Santa Clara, és "siempre es 26", en referència a l'assalt al quarter de Moncada del 26 de juliol de 1953 a Santiago de Cuba, el que es considera punt d'inici de la Revolució cubana. Encara que en altres ciutats també es poden trobar referències al 26J.






A Santiago de Cuba el lema és senzill: "Santiago es Santiago", sempre acompanyat de lemes revolucionaris que criden a la victòria.





Entre els "clàssics" més estesos no hi pot faltar el Che amb "Hasta la victoria siempre", com el del relleu que figura a la Plaza de la Revolución de La Habana, obra de l'artista Enrique Ávila. Però en trobarem per tota l'illa...





I altres missatges amb referència al Che Guevara, Camilo Cienfuegos, Fidel Castro o Jose Martí, ja que van ser icones del moviment revolucionari, i qualsevol lloc és bo per reflectir-hi els seus ideals:









Més crides al treball i a la pàtria:







Definició del concepte de Revolució, per si algú encara no ho té clar:



Un altre tema recorrent són els monuments i les pintades dedicades a "Los cinco héroes" que fan referència als cinc herois cubans presos per Estats Units acusats d'espionatge, conspiració i homicidi. "Los cinco" en qüestió eren: Antonio Guerrero, Fernando González, Gerardo Hernández, Ramón Labañino i René González. El 2011 van alliberar René G. i els altres quatre van ser alliberats durant el 2014. Aquest tipus de monuments, que representen als cinc en una estrella de cinc puntes eren omnipresents, en pobles petits com Viñales se n'hi podien arribar a veure quatre o cinc.




També són habituals les múltiples referències a la batalla econòmica, derivada del bloqueig:




I per últim, altres missatges exaltant valors com la veritat, la lluita, la llibertat, els principis o la victòria, segur que no us deixen indiferents...

   




  




 


  



1 comentari:

  1. Do this hack to drop 2 lbs of fat in 8 hours

    Well over 160k men and women are utilizing a simple and secret "liquids hack" to drop 2lbs each and every night as they sleep.

    It is painless and it works with anybody.

    This is how to do it yourself:

    1) Grab a drinking glass and fill it with water half glass

    2) Now do this proven hack

    so you'll be 2lbs skinnier when you wake up!

    ResponElimina