Al nord-est d’Europa, entre Estònia i Lituània, es troba Letònia amb la seva capital: Riga, la més gran i la més important a nivell econòmic, comercial i cultural dels tres països bàltics. Una petita ciutat dividida pel riu Dvina Occidental amb curiositats, racons i històries per descobrir. Un lloc tranquil i encara poc freqüentat per turistes -tot i que cada vegada n’arriba més- atrets per la seva arquitectura de fusta i sobretot pel casc antic, declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO per la gran quantitat d’edificis d’estil modernista que hi ha.
Però a banda de l’Art Nouveau, uns dels edificis més famosos i més visitats són els Tres Germans, els tres habitatges més antics de la ciutat que, segons conta la llegenda, van ser construïts per tres homes de la mateixa família en diferents èpoques.
Un carrer del centre de Riga |
El primer o germà gran (l’edifici blanc) va ser construït al segle XV i és un dels pocs edificis típics medievals que es conserven intactes a la ciutat letona. És de gran senzillesa, sense cap tipus d’ornamentació, només dos pilars de pedra a l’entrada. Al seu interior hi havia una sala molt gran amb llar de foc que s’utilitzava com a taller per a la feina diària.
Tal com es pot veure a la façana, el segon o germà del mig, data de l’any 1646, es diu que és el més esplèndid, pel que fa a l’ornamentació de la façana, d’estil manierista holandès, i era potser el més ric. A la porta hi ha una inscripció sobre pedra, afegida el 1746, que hi diu: “Soli Deo Gloria”. Després l’interior va ser reformat segons el dibuix del letó J.C. Brotze.
El tercer i més jove dels germans, el de color verd, va ser construït a finals del segle XVII i és el més estret dels tres. A la façana hi destaca una màscara que protegeix l’edifici dels poders del mal.
Les tres casetes, una la costat de l‘altra, es troben als números 17, 19 i 21 del carrer M. Pils i sembla ser que en època medieval era el carrer del gremi dels forners. Per altra banda, a Tallinn (Estònia) hi ha les Tres Germanes, també tres edificis medievals consecutius que ara són un hotel de luxe. Així que també és per aquest motiu que es va anomenar així a aquest conjunt. Des de l’any 1994 els Tres Germans acullen el Museu d’Arquitectura de Letònia.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada