Aghia Dinami i Ministeri d'Educació |
En la meva visita a la ciutat d’Atenes, quan l’amenaça de la crisi encara no era palesa, passejant pel carrer Mitropoleos, vaig captar aquesta curiosa imatge: una petita església a la part de baix d’un edifici enorme. No tenia massa sentit, no sabia si es tractava d’un nyap o d’un intent de preservar alguna cosa que havia estat important anys enrere. En aquell moment em vaig quedar amb el dubte, però amb la imatge gravada a la memòria i vaig seguir visitant les múltiples restes gregues que apareixen a totes les guies de viatges.
Probablement altres turistes que hagin passat per allà s’hauran preguntat què hi pinta allò allà sota, ja que és ben estrany. Doncs la resposta me l’ha donat la Caterina, la meva companya de pis i arquitecta grega.
Es tracta de l’església Aghia Dinami, en català seria una cosa així com “Poder Diví”. Va ser construïda durant els anys de domini otomà, al segle XVI, sobre les ruïnes d’un antic temple grec d’Hèrcules i a les parets del seu interior encara es conserven peces antigues de marbre i alguna pintura de Sant Filothei, patró d’Atenes. Segons s’explica, els combatents de la revolució grega de 1821 van utilitzar aquesta església per construir-hi armes de foc. És de volta de canó i va ser reformada el 1912.
Avui dia l’església segueix en peu sota el gran edifici del Ministeri d’Educació, tal com va decidir als anys ’60 l’arquitecte encarregat de l’obra per tal que el petit temple i la seva història no fos destruïda. I si aquesta va ser una solució encertada o no, segueix sent una polèmica oberta.
jajajaja, ¡qué grandes! yo creo que por aquí no pasé cuando estuve.
ResponElimina