divendres, 10 de febrer del 2017

Quedem a Piccadilly Circus?


Piccadilly Circus és un dels punts de confluència més coneguts a tot el món, qui no ha vist mai la famosa cantonada amb publicitat lluminosa de Londres? 

Si viatgem a Londres segur que en algun moment passarem per Piccadilly Circus. Igual que el Big Ben, Tower Bridge o la Speaker's Corner és tot un emblema de la ciutat britànica. A Barcelona el Zurich seria el nostre punt de trobada habitual, però a Londres si volem passejar per una zona de botigues, teatres i restaurants, Piccadilly Circus és el punt de trobada per excel·lència, tant per turistes com per locals. Molts autobusos passen per aquí, però també conviuen amb cotxes, autocars, taxis, biciletes, peatons, turistes... el trànsit és constant i a vegades es formen alguns embussos, i si a més a més hi ha un camió d'emergències que vol passar, us imagineu l'escena? si no, mireu el vídeo de sota...

La publicitat de Piccadilly Circus

Quan parlem d'aquest lloc, segurament a tots ens vénen al cap els llums de neó amb les lletres de la marca Sanyo que durant més de 30 anys van ser protagonistes de la cantonada juntament amb les de la companyia TDK, que s'hi va anunciar més de vint anys o de Coca-Cola que encara hi serà present. Totes ha estat abastament retratades per turistes, fotògrafs, fins i tot han aparegut en pel·lícules, esdevenint icones de la ciutat. Però tot plegat va començar amb un polèmic anunci que Schweppes (a la imatge) va instal·lar a la centenària façana de l'edifici amb l'oposició dels veïns de la zona i quan encara no era aquest lloc emblemàtic en què s'ha convertit. El primer anunci lluminós el va posar la marca francesa d'aigua Perrier i més tard se'n van afegir d'altres. Amb els anys avui aquesta s'ha convertit en una de les cantonades més transitades, es calcula aproximadament 56 milions de persones passen per Piccadilly Circus anualment. Això comporta un impacte dels anuncis extraordinari i un preu només assequible per a grans companyies.

Piccadilly Circus. Fortepan 28405
Piccadilly Circus l'any 1959
Piccadilly Circus va ser un dels primers llocs en tenir publicitat amb llum brillant, ja als inicis del segle XX, amb bombetes incandescents. Un altre dels canvis importants va ser la instal·lació de sis pantalles, que poc a poc van anar emplaçant el neó per cartells lluminosos que a més de la publicitat estàtica podien tenir animació. Aquest gener de 2017, més d'un segle després, els avenços de la tecnologia han fet que les pantalles s'apaguin durant uns mesos per substituir-les per una pantalla gegant corbada de LEDs. Fins ara mai s'havia fet una apagada tan llarga des de la Segona Guerra Mundial, només havia passat en ocasions especials com els funerals de Diana de Gal·les (1997) o de Winston Churchill (1965). L'obra de la cantonada més cotitzada de publicitat estarà enllestida a la tardor i ja no només tindrà publicitat sinó que s'hi projectarà informació d'actualitat, del trànsit, esports o meteorològica.

Per què s'anomena Piccadilly Circus?

Fins llavors aquesta zona s'anomenava Portugal, per Portugal Street (carrer dedicat a Catalina de Portugal, esposa del rei Carles II d'Anglaterra), però des de l'any 1626 Robert Baker, un sastre que tenia la botiga a Strand, i que es dedicava a vendre piccadills es va fer d'or. Els piccadills o pickadills o picadillies eren uns colls amb llaços o vores brodades (que sovint veiem en retrats de la Cort dels segles XVI i XVII) i que aleshores estaven molt de moda. Amb aquella fortuna va comprar un terreny a l'oest de Londres, en una zona encara no edificada, on hi va construir una mansió el 1612 que es va conèixer com a Piccadilly Hall i que més endavant va fer canviar definitivament el nom al carrer quan ja era una zona urbanitzada. La paraula Circus fa refrència a la forma circular de la placeta on es creuen els carrers.

La font d'Eros

Àngel de la Caritat Cristiana, Anteros.
Situat al districte de Westminster, Piccadilly Circus és una placeta on s'hi pot veure la que popularment es coneix com a Font d'Eros, però que en realitat és L'Àngel de la Caritat Cristiana.   La intenció de l'artista era representar Anteros, el germà bessó d'Eros. L'estàtua, que data de finals del segle XIX, és obra de l'escultor Alfred Gilibert i es va alçar per rendir homenatge a la tasca filantròpica de Lord Shaftesbury. La figura està representada amb un arc a la mà que inicialment apuntava cap al nord, a Shaftesbury Avenue, però després de retirar-la durant a Segona Guerra Mundial per preservar-la, en tornar-la a col·locar es va modificar l'arc i ara  apunta cap al sud, a Lower Regent Street.


Com arribar a Piccadilly Circus?

Per arribar-hi si ja esteu per la zona ho podeu fer a peu, queda relativament a prop del Soho, Trafalgar Square, Saint Paul's church, i el Buckingham Palace. En transport públic compta amb la famosa parada de metro anomenada Piccadilly Circus (construida el 1906) o també ho podeu fer amb autobús, ja que hi paren nombroses línies com la 14, la 19, la 22 o la 38.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada