dimecres, 23 de novembre del 2016

Pèsols negres del Berguedà

pèsols negres
Pèsols negres amb botifarra

Si aneu per terres berguedanes tasteu aquest plat de la nostra singular gastronomia, us sorprendrà molt gratament: pèsols negres amb botifarra.

Quan vam estar pel Berguedà, després d'obrir gana amb una bona ruta a la muntanya,  per dinar vam menjar aquest plat típic del qual mai havíem sentit a parlar ni en coneixíem la seva existència.

La Teresa i en Josep, del restaurant Ca l'Amagat (a Bagà) ens van explicar que el pèsol negre era un llegum autòcton que feia relativament poc que s'havia recuperat. 

Al segle XVIII aquesta varietat de pèsol s'havia cultivat al Berguedà i en altres zones muntanyoses, sembla que venia de la Vall de Lord. Després de molts anys, i malgrat la dificultat afegida del corc, ara es torna a cultivar en quantitats moderades a l'alta muntanya del Berguedà i s'intenta promocionar com a producte autòcton que és.

Es pot trobar en algunes botigues i mercats de la zona, i els podeu tastar principalment guisats o saltejats en alguns restaurants de la comarca.

Quan són crus són de color grisós, però cuits agafen aquest to marró fosc-negre. La temporada del pèsol negre és de juliol a setembre, però també es consumeix sec. És molt gustós i té un toc dolç que segurament us encantarà. 

Nosaltres els vam tastar guisats amb botifarra negra i una mica de cansalada, però hi ha moltíssimes receptes i maneres de cuinar-los. Us deixo aquest enllaç de la Fundació Alícia on hi trobareu totes les seves propietats i receptes per fer-los com més us agradi.

1 comentari: