dilluns, 20 d’abril del 2015

Ruta del flysch: de Deba a Zumaia


Descobrint el flysch

Què és un flysch? 

Un flysch és una formació geològica de capes horitzontals per la decantació dels sediments que es trobava sota el mar i que posteriorment va ser aixecat per la col·lisió Pirinenca.

Camí vorejant la costa
Està format per làmines dures i toves, i a causa de l'erosió desigual queda aquesta forma peculiar que recorda un tall de gelat comtessa (que ja no es diu comtessa, però vaja...). Aquesta formació té més de 50 milions d'història i avui conforma un paisatge de la naturalesa sorprenent.

La ruta del flysch

En diversos punts de la costa cantàbrica es pot observar el fenomen flysch, però un dels llocs on es veu més bé és al tram basc entre Deba i Zumaia (Guipúscoa). Nosaltres vam escollir fer a peu la ruta del flysch que a la vegada és un tram del camí de Sant Jaume que passa per la costa, del GR-21, de 14 quilòmetres i malgrat que el temps a ple agost no acompanyava gens (va ploure a bots i barrals i vam acabar xops i enfangats), va ser molt emocionant! Tant Deba com Zumaia tenen parada de tren (Euskotren) i són de fàcil accés per carretera, nosaltres vam optar per sortir de Deba, però la ruta també es pot fer a l'inrevés. 

El recorregut a l'estiu és molt agradable amb un paisatge molt verd que va combinant el pas per l'interior i per la costa, per poblets, barriades, caseríos, i túnels de l'antic ferrocarril. El camí està senyalitzat encara que en alguns punts pot haver-hi dubtes i hi ha altres petits recorreguts que també estan marcats. Hi ha força tancats per les vaques i s'han de saltar alguns filats amb una mena de tamborets de fusta que es van trobant al camí. 

Amb la marea baixa s'observa perfectament la formació geològica
Des de Deba s'han de pujar unes escales que estan cap al final del poble, ens eleven uns 10 metres i després de passar un filat s'agafa alçada per endinsar-nos entre prats i arbres. De seguida s'arriba a l'ermita de Santa Catalina, que es troba en un dels punts més alts del recorregut (188 m.), la ruta segueix baixant i després pujant una mica, poc a poc anem apreciant el flysch, que queda amagat sota la verdor dels prats que semblen llençols verds. Baixem fins a Sakoneta,  on apareix el flysch davant dels nostres ulls de manera espectacular, haurem de passar un pont de fusta i des d'allà el tindrem a tocar. Més endavant arribem al mirador de Portutxiki amb unes vistes del mar i la formació geològica que ens faran caure de cul.

Deixem la costa i el camí es torna a endinsar, tornem a agafar alçada, passarem per algun túnel i arribarem a Elorriaga, punt més alt del recorregut amb 201 metres. En aquest petit poble podem fer una pausa, ja que té bar i en el nostre cas va ser una qüestió de supervivència després de l'aiguat que va caure. 

Arribant a Zumaia el flysch se'ns interposa en el camí
Els darrers trams ja són de baixada i alguna pujadeta molt suau fins que tornem a veure el mar i  la platja de Zumaia, on tornem a veure flysch, fins i tot ens el trobarem al mig del camí per on discorre la ruta. Com qui no vol la cosa ja haurem fet els 14 km, i si quan arribeu no esteu molt cansats podeu visitar l'ermita de San Telmo que queda just sobre el penya-segat, ermita coneguda per ser la que apareix al final de la pel·lícula "Ocho apellidos vascos".  I si encara us queden forces és molt recomanable fer un passeig per Zumaia, poble de pescadors, però d'això ja en parlarem un altre dia.

Si no us agrada caminar o no us hi veieu amb cor, el flysch també es pot veure des del mar, el Geoparkea de la costa basca organitza visites guiades amb vaixell des de Zumaia d'unes 3 hores per uns 25€/persona.

I si finalment us animeu a fer la ruta us podeu descarregar aquest fulletó que descriu la ruta en el sentit Zumaia-Deba.

Alguns consells per fer la ruta del flysch:


-  Escollir el dia: cal assegurar-se que no hi haurà marea alta, perquè si no no es veu tan bé el flysch, perquè la part baixa quedaria amagada sota l'aigua. Com es mira? Es pot consultar a les taules de marees, per exemple aquí.

Ermita de San Telmo
Ermita de San Telmo
- Portar calçat i roba adequada: tot i haver mirat la previsió meteorològica el País Basc és un lloc molt plujós i un impermeable mai fa nosa, portar unes bones xiruques tampoc.

- Càmera de fotos: si us agrada la fotografia us tornareu bojos/boges, no podreu parar de disparar, fins i tot amb pluja...

- Anar amb temps: segur que us entretindreu amb els magnífics paisatges, així que si la durada estimada és d'unes 4 hores, calculeu-ne almenys 5.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada