dimarts, 13 de maig del 2014

Mein Karl: 1200 anys de la mort de Carlemany a Aachen

Mein Karl. Amb la Catedral al fons

En l'últim viatge a Alemanya vam fer una visita a Aachen, una ciutat fronterera, gairebé tocant a Bèlgica i als Països Baixos, però encara alemanya. El seu centre històric és un lloc de postal, amb carrers nets i empedrats, edificis antics i bona cervesa. El que no ens esperàvem era trobar-nos amb una celebració tan especial on hi assistien centenars de Carlemanys vestits de gala...

La sorpresa va ser majúscula quan vam trepitjar la plaça Katschhof, entre la Catedral i l'Ajuntament. Allà unes 500 figures de fibra de vidre que representaven al rei Carlemany, d'un metre aproximadament i col·locades en vàries direccions, omplien la plaça amb els colors vermell i daurat. Aquesta instal·lació, anomenada "Mein Karl" (El meu Carlemany) és obra de l'artista Ottmar Hörl i ha servit per commemorar els 1.200 anys de la mort de Carlemany (gener de 814). Aquí celebrem el Tricentenari, i allà els toca rememorar temps anteriors, per això al llarg de tot l'any se celebraran diverses exposicions i actes relacionats amb aquesta figura històrica i a les botigues hi trobareu llibres, samarretes, clauers i tota mena de marxandatge del qui fou rei dels francs i emperador d'Occident.

Quina relació té Carlemany amb Aachen?

Unes 500 figures de Carlemany omplen la Katschhof platz
Per a molts historiadors Carlemany és considerat el pare d'Europa, ja que després de la caiguda de l'Imperi Romà va refundar la distania francesa i l'alemanya. Va tenir un paper preponderant en l'expansió de l'imperi Carolingi i en va impulsar la cultura i la religió. Podríem dir que va assentar les bases de l'Europa Occidental. Es creu que Carlemany va néixer a prop de Lieje (Bèlgica), però sovint passava temporades a Aachen per gaudir de les seves aigües termals, fins que en la darrera etapa s'hi va instal·lar definitivament i on va acabar morint. Carlemany va escollir Aquisgrà (Aachen en català) per la seves aigües però també per la seva situació, enmig dels territoris sota domini Carolingi i per controlar Saxònia; per això s'hi va fer construir un gran complex amb un palau i una església. Aquesta capella fou l'origen del que després es convertiria en la Catedral d'Aachen. Es tracta de l'edifici més important de la ciutat i de l'art carolingi, i es considera la catedral més antiga d'Europa, però aquest monument mereix una entrada a part, així que ja en parlarem més extensament en una altra ocasió.

Llibres, samarretes, i una mica de tot de la figura de Carlemany
L'antiga sala de les assembles del Palau és on avui s'alça l'edifici de l'Ajuntament d'Aachen. Per tant, l'empremta que Carlemany va deixar a la ciutat és considerable.

Coneixent-ne la història, veure aquesta estesa de Carlemanys (Karl der Grosse, que és com en diuen allà) enmig de l'antic complex que ell mateix havia fet construir no deixa de ser impressionant i et transporta a l'època més esplendorosa de la ciutat.


I els catalans, quina relació tenim amb Carlemany?

Carlemany va ser el creador de la Marca Hispànica, l'espai de protecció que havia de defensar l'Imperi Carolingi del sarraïns i que estava formada pels territoris conquerits pels francs als musulmans, entre els quals hi havia els comtats catalans, des del de Barcelona fins al Comtat de Pallars-Ribagorça. Els comtes juraven fidelitat al rei carolingi, i a canvi rebien ajuda en cas d'incursions musulmanes, però després de la mort de Guifré el Pilós a causa de la ràtzia Islàmica del 897, ja cap més rei dels comtats catalans va jurar fidelitat a un rei franc. Guifré el Pilós va deixar els seus dominis als seus successors, iniciant així la dinastia Comtal Catalana. Podríem dir que aquesta desvinculació de l'imperi Carolingi és l'origen  de Catalunya. 

La prosperitat de l'Imperi Carolingi i el regnat de Carlemany van tenir una forta repercussió en els comtats catalans. Tot i que Carlemany mai va estar a Girona, a la ciutat s'hi pot veure la torre de Carlemany, a la Catedral hi ha la cadira de Carlemany, i fins i tot es va promoure durant una època el culte a Sant Carlemany, però això ja són figues d'un altre paner...

Si us agraden els esdeveniments, us recomano que aprofiteu el 2014 per fer una escapada a Aachen i celebrar els 1.200 anys de la mort de Carlemany, un fet que no he vist que s'hagi difós a gaires mitjans de comunicació d'aquí. Segur que us endureu una grata sorpresa!

Per cert, molts ciutadans d'Aachen ja han comprat la seva figura de Carlemany per posar-la al rebedor de casa seva o al jardí, sembla que l'obra de l'artista va estar fiançada de seguida gràcies a totes aquestes compres.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada