dimarts, 18 de desembre del 2012

El Mig-Món de Súria


Falla anticlinal de Súria
Ara que els maies diuen que s'acosta la fi del món, jo us parlaré del contrari. Els fets van tenir lloc a Súria. Un cop arribes en aquest poble sorprèn la quantitat d'establiments que duen el nom de "Mig-Món", també s'ho diu una autoescola, l'Institut, la Unió Ciclista... I penses: què carai deu ser això del mig-món? O són poc originals o deu ser alguna cosa important; però si és tan important, per què mai n'havia sentit a parlar abans? 

I ostres si era important! Resulta que Déu va començar a crear el món aquí: va anar fent i creant tota l'esfera com si desplegués un ventall i el va tancar acabant-lo aquí mateix, a Súria. I jo sense saber-ho... Així és com ens ho va explicar la Laura en la visita al Castell de Súria tal i com podeu veure al vídeo de sota; però del castell ja en parlarem en un altre moment, centrem-nos en el tema. Segons Joan Amades:
A les immediacions de Súria hi ha unes roques encarades que segons la veu popular, són la marca de l’acabament del món i indiquen el centre de la terra, que fou per on s’acabà al ésser creada. Quan el món s’hagi d’acabar aquelles pedres s’ajuntaran.  
El nom de Mig-Món prové d’una tradició local, segons la qual en aquest indret la terra sembla que es divideixi en dues meitats, com es pot comprovar veient la peculiar forma del plegament de la falla. Aquesta estructura geològica, al peu de la muntanya Cabanassa, la trobem sortint de Súria en direcció a Cardona, a la vora mateix de la carretera, però es pot observar des de diferents punts elevats de la vila.

Escut de Súria
A més de tots aquests comerços que porten el nom de Mig-Món també aquest es troba representat en l'escut de Súria (amb tres xebrons negres), per tant és tot un símbol en aquest municipi. I no és per menys, perquè si anem a buscar l'explicació científica, sabrem que és una cosa única i objecte d'estudi a tot el món per la seva singularitat. Fa 65 milions d'anys la col·lisió entre les plaques tectòniques ibèrica i eurasiàtica va donar lloc a la creació d’un mar interior que va quedar atrapat entre les muntanyes dels Pirineus, aleshores en formació. La Falla anticlinal de Súria és una formació geològica on convergeixen dues capes de roca que no enllacen entre elles a causa de la intensitat d'aquest plec. 

L'existència i l'estructura d'aquestes roques, riques en clorur potàssic, també expliquen que des de fa més de cent anys s'hagi explotat aquesta mina de potassa convertint la vila en el principal centre miner de Catalunya i motor econòmic de la zona del Cardener, fent-la créixer urbanísticament i demogràfica.

Actualment la Falla Mig-Món de Súria forma part del Parc Geològic i Miner de la Catalunya Central, integrat a la Xarxa de Geoparcs, avalada per la UNESCO, o sigui que ja podeu fer geoturisme, feu-ne abans que s'acabi el món! Perquè quan el món s'acabi, com diu Joan Amades, aquelles pedres s’ajuntaran i ja no podrem veure aquesta cicatriu tan peculiar del nostre paisatge.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada