dilluns, 12 de desembre del 2011

La plaça de l'Amfiteatre de Lucca

Accés a la Plaça de l'Amfiteatre

A uns 40 minuts de Pisa amb tren -i de camí cap a Florència- podem arribar a la localitat de Lucca, un poblet emmurallat de la Toscana de visita obligada que resulta encantador. A més de l'extensa muralla que envolta el poble, Lucca es caracteritza per la Piazza Anfiteatro, una plaça elíptica que antigament havia estat un amfiteatre romà.

Arcades a l'exterior de la plaça
Sobre les ruïnes de l'amfiteatre es van construir els edificis que avui ocupen el voltant de la plaça; de l'amfiteatre ja no en queda res més que l'estructura, que es pot observar des de fora de la plaça. A la imatge de l'esquerra podem apreciar encara algunes de les 54 arcades exteriors que sostenien la graderia i que es poden anar resseguint a mesura que voltem la plaça per fora. Aquesta gran elipse d'època romana (s. II d.C.) va determinar l'urbanisme del poble, configurant uns carrers adaptats a aquesta forma circular. Materials com les columnes i els revestiments de marbre de l'amfiteatre que quedaren destruïts van servir per construir les esglésies del voltant.

Tal i com la veiem avui dia, la plaça data del 1830 i és obra de l'arquitecte Lorenzo Nottolini, encara que a l'Edat Mitjana ja s'utilizava com a plaça. Hi podem accedir per quatre entrades amb bòbila, tot i que només la més baixa és original de l'època; però la millor manera de veure'n l'arquitectura és a vista d'ocell. Com? des de la Torre Guinigi, que es distingeix des de diferents punts del poble pels roures que té a sobre, o des de la Torre delle Ore o Torre del Rellotge. Per això, aquí us deixo amb la panoràmica interactiva, perquè volteu per la plaça i/o la mireu des de la Torre Guinigi, és gairebé tan impressionant com ser allà...

Lucca, Itàlia Piazza Anfiteatro

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada