dijous, 8 de setembre del 2011

Els jueus de Roma i la Via Catalana



A la banda est del Tíber, just davant de l’Isola Tiberina, hi ha el ghetto jueu de Roma que és el més antic d’Europa, ja que se’n té constància des del segle II a.C. La comunitat jueva romana va anar augmentant arran de la conquesta de Jerusalem per Titus, moment en què van arribar nombrosos esclaus jueus a Roma. De fet, si passegem per l’antic fòrum, encara es pot apreciar simbologia jueva, com ara la menorà (antic canelobre jueu de set braços), en un costat de l’arc de Titus, que precisament commemora la victòria contra els jueus a Jerusalem.
Menorà a l'arc de Titus

A partir de l’any 1492 amb l’expulsió de les comunitats jueves  castellanes i  catalanoaragoneses, la població jueva a Roma també es va incrementar. Va ser aleshores quan es van establir les cinc escoles, una per a cada comunitat jueva: Scuola del Tempio, Scuola Nuova, Scuola Siciliana, Scuola Castigliana i Scuola Catalana, d’aquí ve el nom de la piazza delle Cinque Scuole, on es van haver de grupar els cinc cultes per ordre del Papa. 
 
Al segle XIX, amb la unificació italiana, es van enderrocar els murs del ghetto, es van remodelar els carrers i es va construir una nova sinagoga, va ser llavors quan a un dels carrers principals li van posar el nom de Via Catalana, tot recordant la importància d’aquesta comunitat que es va establir aquí durant anys.

1 comentari:

  1. Merci Jana, que interessant! Volia anar al ghetto jueu però si no et llegeixo no hagués buscat vestigis catalans allí. Merci!

    ResponElimina