dimarts, 1 de desembre del 2015

Ruïnes d'Herculà

Herculà
Panoràmica d'Herculà, a sota els porxos i al fons el Vesuvi

Viatjar a Nàpols sovint és sinònim de visitar Pompeia, però si teniu ganes de visitar una ciutat romana engolida per l'erupció del Vesuvi l'any 79 fugint de cues i aglomeracions és altament recomanable fer una escapada a Herculà (o Ercolano en italià) que encara queda més a prop de Napoli i està en un excel·lent estat de conservació.

El fet que no sigui tan coneguda i per tant, tant turística, converteix l'experiència en quelcom més agradable que Pompeia. L'antiga ciutat d'Herculà, coberta per les cendres després de l'explosió volcànica, va ser declarada Patrimoni de la Humanitat l'any 1997.

Mosaic de la Casa de Neptú i Anfítrite
El recinte arqueològic consta d'una trentena d'edificis, molts de dues plantes i bigues de fusta, que es podem visitar passant pel cardus o decumanus que divideixen la ciutat en illes. A la part que antigament quedava més propera a la platja s'hi observen uns porxos que servien de magatzem per a les barques de pesca, i lloc on molts herculans que no van poder fugir per mar es van refugiar després de l'explosió volcànica, però que també van acabar morint.

Just al damunt hi ha la terrassa on s'hi alça l'estàtua de Noni Balb (segle I a.C.), cavaller, procònsol i cònsol romà establert en aquesta ciutat, i al costat les termes suburbanes, que exhibeixen frescos i mosaics. 

Els carrers ens condueixen a les cases que ens fan imaginar com era la vida al poble. Es pot visitar la casa de Neptú i Anfítrite amb un magnífic i colorit mosaic, passarem pel Thermopolium o lloc de venda del menjar, la casa del Gran Portal o el fresc d'Hèrcules de la seu dels Sacerdots Augustals. 

Thermopolium
A la casa número 23 s'hi pot observar un atri corinti, a la 26 el relleu de Tèlef i a la 12 ens sorprendran unes pintures negres. A l'illa número VI s'hi troben les termes urbanes, amb grans mosaics com el del Tritó, al frigidarium femení, i al cardus IV hi trobem la Casa Samnita i un espectacular pis envoltat de columnes.

Relleu de Tèlef
Per visitar la Herculà no es necessita un dia sencer, amb un matí o una tarda és suficient per veure l'essència de l'antiga Roma i trepitjar les calçades milenàries, passejant per impluviums, larariums, atris, peristiliums i les llars on hi feien vida els herculans fins el fatídic 24 d'agost de l'any 79.

Segons uns estudis realitzats el 2010 per l'Observatori Vesubiano i la Universitat Federico II de Nàpols, Herculà, que estava molt propera al cràter, va arribar a uns 600ºC i va quedar sepultada sota uns 20 cm de material de les onades piroclàstiques, i per tant la seva població va morir instantàniament calcinada per les elevades temperatures. Això desementiria algunes versions que deien que les víctimes van tenir una llarga agonia. A Herculà van ser trobats uns 350 cossos.

1 comentari:

  1. Qui diria que els terrats no són els de qualsevol poble de secà, torrats pel sol, on els veïns surten a prendre la fresca així que es pon.

    ResponElimina