dilluns, 1 de setembre del 2014

Convent do Carmo i museu arqueològic, Lisboa


Convent i església do Carmo
En una zona ben elevada del barri de Chiado de Lisboa hi podem veure el que queda de l'antiga església i convent de les carmelites, un esquelet on destaquen els arcs apuntats del que sembla una obra a mig fer, amb un aspecte misteriós, propi d'una pel·lícula de terror.

El convent i l'església del Carmo conformen una imponent construcció gòtica originària del segle XV, en la seva època va ser una de les més concorregudes de la ciutat. El convent va ser fundat per Nuno Álvares Pereira el 1389, que anys més tard (1423) va ingressar-hi com a religiós, quan es va acabar de construir, les seves restes reposen a l'església, ja que així ho va demanar. 

Per la seva monumentalitat aquesta era considerada una de les esglésies més importants de la ciutat,  però amb el terratrèmol que va sacsejar Lisboa el dia 1 de novembre de l'any 1755 convent i església van quedar pràcticament destruïts.  Avui dia encara són ben evidents els estralls que va provocar aquest catastròfic accident i aquest és un lloc idoni per a recordar-ho.

Posteriorment es va reconstruir una part del convent, època de la qual formen part els pilars i les naus que es poden contemplar, d'estil neogòtic, però l'obra es va aturar el 1834 amb la desaparició de les ordes religioses. 

Tal i com estava en aquell moment, amb les ruïnes visibles, el conjunt va deixar meravellats molts romàntics del segle XIX, quan predominava el gust per l'antic i la nostàlgia pel passat, i ja no es se'n va acabar la reconstrucció.

La part menys malmesa del convent va tenir un ús militar, i més endavant, durant la revolució dels Clavells (1974), va ser el lloc on Marcelo Caetano (col·laborador del dictador Salazar) i els seus es van refugiar dels militars rebels.

El convent do Carmo és també la seu de l'Associació d'Arquitectes Portuguesos i a l'església, la part més ben conservada i coberta, s'hi pot visitar el Museo do Carmo, un petit però variat museu arqueològic amb restes del paleolític i neolític, mosaics de ceràmica, i on destaca la col·lecció de tombes gòtiques, amb el sepulcre del rei Ferran I, i fins i tot un parell de mòmies precolombines que impressionen de debò.

Per arribar-hi el més fàcil és a través de l'Elevador de Santa Justa, que ens deixa a la mateixa plaça del Carmo. Si no, desde la plaça Rossio s'hi pot accedir caminant.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada