dimarts, 9 d’abril del 2013

Banys termals Széchenyi, Budapest

Piscines exteriors Széchenyi

Tant si neva, com si plou, com si fa sol, com si és de dia o de nit a Budapest sempre hi ha un pla que segur que no us decebrà, un bany ben relaxant a unes termes, ja que Budapest és la ciutat termal munidial per excel·lència. Els números ho corroboren: cada dia brollen més de 70 milions de litres d'aigua entre 21º i 78ºC de les 118 fonts naturals i pous de la ciutat. 

Entrada als Banys termals Széchenyi
Hi ha termes històriques, fundades pels otomans fa més de 500 anys, com les Király, les Lukács i les Rudas (del segle XV)  i n'hi ha de més modernes, com les Gellért (1918), les Palatinus (1919) amb tobogans inclosos, o les Széchenyi, construïdes ente 1909 i 1913 i d'estil renaixentista. Nosaltres vam anar a aquestes últimes, que són unes de les més grans d'Europa i on poden accedir tant homes com dones a les 18 piscines que té. Sens dubte va ser una opció molt encertada després d'estar tot un dia caminant amb els peus freds i xops per la nevada. Res ens venia més de gust que submergir-nos en unes aigües calentíssimes malgrat estar a -3ºC.  Cos calent i cap glaçat.

Bany termal interior
El primer és anar preparat: cal portar banyador, xancles, tovallola i el gorro només és necessari per a la piscina més gran exterior que és on es pot nedar. Encara que si us agafa desprevinguts també podeu llogar-ho. Si després us voleu dutxar convé portar gel i xampú, tot i que també es pot comprar pel mòdic preu de 180Ft (que vindrien a ser uns 0,60€). Allà hi ha assecadors per assecar-se els cabells. El preu general d'un dia complet és de 4.100Ft (uns 14€) i 4.300Ft el cap de setmana (uns 15€) amb guixeta per guardar les coses. El sistema de funcionament és curiós i molt pràctic, una espècie de rellotge que es pot submergir amb el qual s'obre i es tanca la guixeta fent pressió, res de claus ni de monedes. 

Composició de l'aigua
Un cop amb el banyador posat el més recomanable és anar primer a les part interior, que és on es troben les aigües medicinals, perquè aquestes tanquen a les 19h. (a les exteriors s'hi pot estar fins les 22h.). A l'interior hi trobarem 11 picines amb aigües que contenen principalment calci, magnesi-hidrògen-carbonat, clorur, sulfat, àlcalis i una quantitat considerable de fluorur. Les aigües surten a 76ºC, però en aquestes piscinies les trobem entre 28ºC la menys calenta i 40ºC la més calenta. També n'hi ha una d'aigua freda a 20ºC i una altra per submergir-se a 18ºC. Aquestes aigües amb propietats terapèutiques són beneficioses per a tractaments ortopèdics i traumatològics de recuperació, artritis i dolor a les articulacions. Ensumareu que fan una olor molt forta (concretament d'ous podrits) per l'alta quantitat de sofre que té. I probablement també contingui més ferro de l'habitual, ja que la pell feia olor de ferro i el dia següent notàvem les ungles molt més dures. Però això no és tot perquè en aquesta zona també podreu accedir a les saunes, saunes amb cromoteràpia i banys de vapor.

I si teniu ganes de fer exercici hi ha programades sessions de fitness i aiguagim a les piscines més grans. Addicionalment també es poden fer tractaments específics segons les necessitats i hi ha serveis de fisioterapeutes que ofereixen massatges relaxants o massatges amb fang de diverses durades, tractaments per a la cel·lulitis, pedicura, bebedors... Us podeu estar hores passant d'una piscina a l'altra sense cansar-vos.

Una partida d'escacs a 38ºC
Després d'haver tastat totes les piscines de dins arriba el moment de sortir a l'exterior. A l'hivern fa una mica de mandra, sobretot si s'està sota zero, però és qüestió de posar-se les xancles i agafar la tovallola i sortir a fora. El contrast és brutal, tant que de seguida se us posarà la pell de gallina i no sabreu si és del fred o de la calor. De -5ºC podeu passar a submergir-vos a 38ºC, que és la temperatura que té una de les 3 piscines de l'exterior. Des d'aquí, tranquil·lament, mentre surt aigua a mode d'espersor de l'estàtua femenina del centre, podreu observar la bellesa del complex termal asseguts en una vora a mesura que el vostre cos s'adapta a l'aigua calenta. Per a aquesta piscina no es recomana estar-s'hi més de 20 minuts, encara que passen volant, i dubto que hi hagi algú que segueixi aquest consell. S'hi està tan bé!!! Fins i tot alguns hongaresos habituals a aquests banys es porten els escacs amb el taulell plastificat per jugar una partida.

Al cap d'una estona toca anar a explorar les 2 piscines que queden:

A la  piscina més gran dels Széchenyi es pot nedar








Aquesta de la imatge és la que està al mig, a l'hivern només és apta per a valents, ja que està a 26ºC-28ºC per poder nedar, i venint de la de 38ºC és una mica dur entrar-hi, jo ho vaig intentar però feia tant de fred que vaig passar directament a l'altra piscina. Abans però, sortir de l'aigua calenta si fa fred és tot un impacte, primer un/a s'ha de mentalitzar (però tampoc gaire, no sigui cas que t'hi repensis), localitzar les xancles i fora! Igual que de l'aigua, us començarà a sortir fum del cos pel fort constrast de temperatura, llavors el més recomanable és córrer (encara que us diguin que és perillós, us agafaran les presses automàticament) i anar a l'altre extrem, on hi ha la que s'anomena piscina d'activitat o amb atracció, i explico què vol dir. 

Aquesta està a uns 34ºC, i al mig hi ha un cercle amb al voltant una mena de passadís circular. A la piscineta del mig hi ha jacuzzi, i aquesta activitat es va combinant amb la del cercle exterior, tan absurda com divertida: quan s'acaba el jacuzzi hi ha uns rajos interiors que comencen a treure aigua a pressió tots en la mateixa direcció, de manera que arrosseguen a tothom qui es troba en aquell moment al passadís. És una mica surrealista, però la gent que vol rodar a tota velocitat es comença a incorporar al cercle com si fos una rentadora, i vinga a girar, com més gent, més ràpid. Ens pot semblar absurd, però les cares de felicitat es multipliquen; a vegades l'activació del moviment també agafa algú per sorpresa que es troba implicat en una cosa inesperada, en aquests casos l'atac de riure està assegurat. Perquè veieu de què es tracta millor us deixo aquest vídeo on us en podreu fer la idea:


En total teniu 2.711,9 metres quadrats de superfície per banyar-vos, sortireu arrugats, però com nous. Per anar-hi només heu d'agafar la línia groga de metro i baixar a la penúltima estació: Széchenyi fürdö. El complex es troba enmig d'un parc enorme, també de visita obligada, on s'hi pot trobar algunes curiositats, però d'això ja en parlarem un altre dia.

2 comentaris:

  1. Increïble aquest lloc! nosaltres hi vam estar fa uns anys i ara mateix hi tornaríem sens dubte, és una delícia poder estar dins d'aigua calenta quan a fora estàs a 5º! Quines ganes de tornar-hi! :-)

    ResponElimina
  2. Hola Jana,

    Amb la sana enveja de veure com ha sigut la teva experiència a Budapest, i per tenir un bloc tant complet, hem decidit atorgar-te el premi Versatile Blogger, amb la voluntat que aquest reconeixement et motivi a seguir publicant entrades dels teus viatges

    Els detalls del premi els pots consultar a:
    http://viatgepercatalunya.blogspot.com/2013/05/doble-reconeixement.html

    Esperem que aquest guardó et faci tanta il·lusió rebre'l com a nosaltres quan ens el van donar.

    Rep una cordial salutació,

    ResponElimina