divendres, 8 de març del 2013

Per què esta inclinada la Torre de Pisa?


Torre de Pisa

Entre els encants de la Toscana, a la bonica i acollidora ciutat de Pisa trobem la famosa torre inclinida, el campanar del Duomo o catedral. Suposo que molts heu vist la típica imatge de la torre, alguns fins i tot potser hi heu pujat. Però sabem realment per què està inclinada? Era aquesta la intenció de l'arquitecte?

Aquesta era una de les hipòtesis que s'havien plantejat, però ja al segle XX tot apunta que al principi aquesta torre-campanar havia de ser recta, però ja se sap, a vegades les coses es torcen... El 9 d'agost de 1173 van començar les obres de la seva construcció i les primeres pedres es van posar sobre un terreny argilós i de sorra molt fina. Els fonaments sobre els quals ja s'aixecaven tres pisos amb marbre provinent de Còrsega tenien només 3 metres de profunditat. Les obres van quedar aturades gairebé un segle i el 1272 ja es registrava una inclinació de la torre de 0,2 graus. L'arquitecte Giovanni di Simone va intentar corregir la direcció de la torre construint les quatre plantes superiors amb cert angle a la banda contrària per compensar la lleu inclinació. Un cop completat el setè pis la inclinació s'accentuà fins a 1 grau tot i haver-ne reduït l'impacte, les obres tornaven a quedar interrompudes durant anys. Finalment Tommaso di Andrea Pisano és qui acabà la torre construint-ne el campanar el 1372 i modificant l'eix per corregir la desviació de la torre, que cada cop es feia més evident arribant ja a 1,6 graus. A partir de llavors la inclinació s'accentua a una velocitat d'un mil·límetre per any aproximadament.

La torre es va tornar a decantar el 1838 quan l'arquitecte Alessandro Della Gherardesca va excavar el voltant de la torre per deixar visible la base, que havia quedat tapada per l'assentament del terreny. 

Malgrat els intents de readreçar la torre per evitar que se seguís inclinant, cap al 1935 Mussolini va fer reforçar el terreny de la base posant-hi uns 90 cm. de conglomerat de ciment, cosa que va causar una nova inclinació.

Palazzo Agostini
El 1964 el govern italià va demanar ajuda per solucionar el problema. Després de diversos estudis i intervencions l'any 1990 la torre es va tancar al públic per evitar-ne la caiguda i es va aconseguir readreçar 45 cm, deixant-la tal com estava al segle XIX. Es van extreure unes 700 tones de terra de la part oposada (nord) per tal de readreçar l'estructura provocant l'enfonsament de la part més elevada. El 2001 es va tornar a obrir al públic. Actualment té una inclinació del 10%.

Però si anem a Pisa no només podem veure aquesta torre inclinada, hi ha altres edificis que també estan inclinats com el palauet marró de la imatge, el Palazzo Agostini, al Lungarno Pacinotti. A la part baixa d'aquest palau dels segles XIV-XV hi ha la cafeteria dell'Ussero (1775), on es reunien científics i literats de la cultura italiana al segle XVIII. 

Si ens fixem en l'edifici, la inclinació és evident, però observem que la teulada és força recta, ja que es va afegir posteriorment, durant la remodelació del palau al segle XIX, probablement així s'intentava corregir  el desviament de les seves línies. A diferència de la torre de Pisa, aquest palauet té construccions a banda i banda que eviten que aquest pugui caure, però en ambdos casos l'origen de la inclinació segurament és el mateix, un sòl extremadament tou a la vora del riu Arno que fa que aquests edificis es torcin.

1 comentari: