Brēmenes muzikanti a Riga |
Segurament heu sentit a parlar alguna vegada dels músics de Bremen, el popular conte dels germans Grimm en què un ruc, un gos, un gat i un gall incien un viatge cap a Bremen per no ser sacrifitas pels seus amos. Tots tenim al cap la imatge d'aquests animalons, un damunt de l'altre, i és que sempre se'ls ha representat així als contes, al teatre, als dibuixos animats i també a les escultures. Durant el viatge es van topar amb uns bandits pel camí i per poder-se quedar a dormir a un cobert els van espantar formant aquesta peculiar imatge i fent tots quatre un crit a l'únison amb què van aconseguir espantar els bandits.
Aquesta història encara es pot recordar avui a través de l'escultura que té des del 1953 a la mateixa Bremen, on diuen que si toques les potes del ruc i demanes un desig, se't complirà. Però no només la trobem al nord d'Alemanya, sinó que també la podem trobar a la capital letona de Riga, al carrer Skārnu, darrere l'església de Sant Pere.
Però per què a Riga? El bisbe Albrecht
von Buxthoeven, que va fundar la ciutat l'any 1201, era de Bremen, i les dues ciutats estan agermanades. Aquesta escultura, obra de l'escultora Krista Baumgaertel, va ser un regal de Bremen a la comunitat westfaliana de Riga. Sembla que l'obra, a més a més de representar aquest universal conte, podria tenir una segona lectura en clau política, Els quatre animalons estan mirant amb cara de sorpresa a través d'un teló d'acer. I és que l'obra es va inaugurar el 1990, i l'any 1991 Letònia va deixar de formar part de la Unió Soviètica.
Es creu que si toques el nas del ruc i demanes un desig (per això està tant brillant), aquest es complirà. Però els letons diuen que molt millor si pots tocar els tres o quatre nassos. Així que si passeu per allà, ja sabeu què heu de fer, si us poseu com els músics de Bremen, segur que arribareu molt amunt!
Hola Jana! Acabo de descobrir aquest bloc i la veritat és que té molt bona pinta...et segueixo i t'afegeixo a la meva llista de blocs.
ResponEliminaUna abraçada!
Gràcies Elisabet! Ja he vist que tu també tens un bon currículum viatger. Ens anem seguint doncs :)
ResponElimina