dimarts, 28 d’agost del 2012

Els músics de Bremen a Riga

Brēmenes muzikanti a Riga

Segurament heu sentit a parlar alguna vegada dels músics de Bremen, el popular conte dels germans Grimm en què un ruc, un gos, un gat i un gall incien un viatge cap a Bremen per no ser sacrifitas pels seus amos. Tots tenim al cap la imatge d'aquests animalons, un damunt de l'altre, i és que sempre se'ls ha representat així als contes, al teatre, als dibuixos animats i també a les escultures. Durant el viatge es van topar amb uns bandits pel camí i per poder-se quedar a dormir a un cobert els van espantar formant aquesta peculiar imatge i fent tots quatre un crit a l'únison amb què van aconseguir espantar els bandits.

Aquesta història encara es pot recordar avui a través de l'escultura que té des del 1953 a la mateixa Bremen, on diuen que si toques les potes del ruc i demanes un desig, se't complirà. Però no només la trobem al nord d'Alemanya, sinó que també la podem trobar a la capital letona de Riga, al carrer Skārnu, darrere l'església de Sant Pere. 

Però per què a Riga? El bisbe Albrecht von Buxthoeven, que va fundar la ciutat l'any 1201, era de Bremen, i les dues ciutats estan agermanades. Aquesta escultura, obra de l'escultora Krista Baumgaertel, va ser un regal de Bremen a la comunitat westfaliana de Riga. Sembla que l'obra, a més a més de representar aquest universal conte, podria tenir una segona lectura en clau política, Els quatre animalons estan mirant amb cara de sorpresa a través d'un teló d'acer. I és que l'obra es va inaugurar el 1990, i l'any 1991 Letònia va deixar de formar part de la Unió Soviètica.

Es creu que si toques el nas del ruc i demanes un desig (per això està tant brillant), aquest es complirà. Però els letons diuen que molt millor si pots tocar els tres o quatre nassos. Així que si passeu per allà, ja sabeu què heu de fer, si us poseu com els músics de Bremen, segur que arribareu molt amunt!

2 comentaris:

  1. Hola Jana! Acabo de descobrir aquest bloc i la veritat és que té molt bona pinta...et segueixo i t'afegeixo a la meva llista de blocs.

    Una abraçada!

    ResponElimina
  2. Gràcies Elisabet! Ja he vist que tu també tens un bon currículum viatger. Ens anem seguint doncs :)

    ResponElimina