diumenge, 6 de maig del 2012

Últimes hores per veure la casa-observatori Vil·la Urània*

Família de Comas i Solà i Pere Closas (a l'esquerra) de l'Associació Astronòmica Aster
 
La Vil·la Urània és una de les poques cases que encara queden com a exemple de com era Barcelona a principis del segle XX. Quan la zona de Via Augusta encara no era gaire poblada i la poca il·luminació permetia veure els estels des del núm. 29 del carrer Saragossa i el 102-104 de la Via Augusta. 

Josep Comas i Solà era l'astrònom, internacionalment conegut pels seus descobriments i estudis de planetes, que vivia en aquesta finca i des d'on observava el cel a través d'un enorme telescopi. Des d'aquí va descobrir cometes i planetes, fins i tot va batejar a un planeta amb el nom de Barcelona. Més tard Comas i Solà va ser el primer director de l'Observatori Fabra. Va ser generós amb la nostra ciutat i a la seva mort va decidir llegar la casa-torre Vi·la Urània (anomenada així en honor a la deessa de l'astronomia i la ciència) a l'Ajuntament de la ciutat amb la condició que es convertís en un observatori popular o un centre cultural o educatiu. 

I com li paga la ciutat? Doncs enderrocant-la i passant per alt les últimes voluntats de l'expropietari i científic de gran reputació. La demolició tindrà lloc demà dilluns dia 7 de maig. L'historiador Dani Cortijo fa uns dies  es va fer ressò de la desafortunada notícia i des que ha aparegut als mitjans de comunicació els descendents de Comas i Solà s'han assabentat de la jugada de l'Ajuntament (que té l'únic suport de l'AV del Farró). La família ja s'ha començat a mobilitzar per imperdir aquest enderroc que vulnera les últimes voluntats de Josep Comas i Solà, ja que s'hi vol construir un centre cívic amb casal d'avis, però també amb habitatges. Altres entitats i AV properes ja s'han manifestat en contra de la demolició de l'edifici i la indignació dels barcelonins a través de comentaris als diaris i a Twitter amb el hashtag #salvemvillaurania han fet evident que es tracta d'una altra barbaritat per part de l'Ajuntament com ja va passar, per exemple, amb el cas de la Colònia Castells.

Sovint es parla que Barcelona ha de canviar i ha d'aportar un turisme de qualitat, interressat per a la cultura i no només pel sol i platja, però si ens carreguem tot el patrimoni, al final acabrem tenint el que ens mereixem, el turime que ve aquí només a celebrar els comiats de solters.

Per tant, des d'aquest humil bloc us convido a visitar Vil·la Urània avui a les 12h, quan està previst que els alumnes de l'IES Reina Violant (que van tenir el parvulari en aquest edifici durant anys) protestin contra l'enderroc a través d'un mural. Si no, demà dilluns dia 7 a les 8h. ja s'ha convocat a tothom a través d'un esdeveniment a Facebook per impedir que tirin Vil·la Urània amb una cadena humana. #Salvemvillaurania

*Finalment gràcies a la mobilització ciutadana l'Ajuntament ha fet marxa enrere i ha rectificat després d'una reunió amb la família de Comas i Solà en què s'ha conclòs que Vil·la Urània no serà enderrocada.

2 comentaris:

  1. Vaig per allà, molt bé Jana, fins ara, una abraçada, Mari Trini.

    ResponElimina
  2. Merci Trini :) Ens veiem allà per aturar aquesta barbaritat!

    ResponElimina